Koning opent Nationaal Holocaust Museum

Gepubliceerd op: 7 maart 2024

Koning Willem-Alexander opent op zondag 10 maart het Nationaal Holocaust Museum (NHM) in Amsterdam. De NOS zendt deze plechtigheid rechtsreeks uit.

De plechtigheden beginnen in de Portugese Synagoge. De koning houdt daar een toespraak, evenals hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. Daarna gaat het gezelschap naar het nieuwe museum, dat is gevestigd in de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan en de Hollandsche Schouwburg ertegenover.

Driekwart van de ongeveer 140.000 Joden die voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland woonden, heeft de Sjoa (ook wel Holocaust) niet overleefd.

Beide gebouwen spelen, samen met de naast de kweekschool gevestigde crèche, een belangrijke rol in de Joodse oorlogsgeschiedenis. In de schouwburg moesten volwassen Joden zich melden voordat zij op transport gingen naar kamp Westerbork en vervolgens door naar de concentratie- en vernietigingskampen.

Joodse kinderen waren ondergebracht in de crèche. Dankzij betrokkenen als Johan van Hulst en Henriëtte Pimentel (directeuren van respectievelijk de kweekschool en de crèche) en studenten, medewerkers en verzetsmensen konden honderden kinderen uit de crèche ontsnappen.

De NOS zendt de plechtigheden rechtstreeks uit op NPO 1. Later die dag is een samenvatting te zien op NPO 2.

Om de opening respectvol, veilig en rustig te laten verlopen, worden extra maatregelen genomen. Dit betekent dat er enkele afsluitingen en omleidingen zijn. Meer informatie staat op de website van de gemeente Amsterdam.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.