Film: One Life met Anthony Hopkins

Gepubliceerd op: 18 januari 2024

In de maand januari is in Bioscoop De Slieker in Leeuwarden de speelfilm One Life te zien.

De speelfilm met acteur Anthony Hopkins in de hoofdrol vertelt het inspirerende, waargebeurde verhaal van de Britse Sir Nicholas Winton. Nicholas Winton was de zoon van Duitse Joden die twee jaar voor zijn geboorte naar Londen waren verhuisd.

Het Tsjechische kindertransport
Door zijn inspanningen zijn aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog ruim zeshonderd, voornamelijk Joodse, kinderen gered uit de handen van de nazi’s.

Ze slaagden erin te vluchten uit het bezette Tsjechoslowakije. Winton vond onderdak voor de kinderen en regelde hun overtocht naar Groot-Brittannië. Deze ingewikkelde reddingsactie kreeg later internationale bekendheid als het Tsjechische kindertransport.

Plakboek
Winton zweeg jarenlang over zijn humanitaire acties, tot zijn vrouw Grete in 1988 op de zolder van hun huis een gedetailleerd plakboek vond. Tijdens een aflevering van het BBC-televisieprogramma That's Life werd de omvang van zijn reddingsactie pas goed duidelijk. Tientallen mensen zeiden hun leven aan hem te danken te hebben.

Kijk voor de volledige agenda en kaartverkoop op de website van bioscoop De Slieker.

Beeld: Scene uit One Life

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.