Concert: Muzikaal eerbetoon aan chazzan Hans Bloemendal

Gepubliceerd op: 18 april 2024

De Joodse redactie van de EO zendt op Pesach een muzikaal eerbetoon uit aan chazzan Hans Bloemendal. Dit chazzanoet-concert onder leiding van dirigent Jules van Hessen, is opgenomen in de Rav Aron Schuster Synagoge (de Obrechtsjoel) in Amsterdam.

Hans Bloemendal wordt in 1923 geboren in het Duitse Fulda. Na de opkomst van het nazisme verhuist hij eind jaren dertig naar Nederland, waar zijn talenten al snel naar voren komen. Meer dan zestig jaar is hij als chazzan (voorzanger) verbonden aan de Joodse Gemeente Amsterdam. In 2015 overlijdt Bloemendal.

Chazzan
Een chazzan in een voorzanger die de diensten in de synagoge voorgaat. Bij chazzanoet gaat het om de melodieën die een voorzanger ten gehore brengt. Hans Bloemendal heeft die melodieën in de ruim zestig jaar dat hij de diensten voorging wereldberoemd gemaakt, omdat hij gezegend was met een prachtige stem.

Met zijn grote repertoire heeft hij ook vele malen opgetreden. “Hans Bloemendal is een van de grote cultuurdragers in ons land", zegt eindredacteur Alfred Edelstein van de Joodse redactie. "Na de kaalslag in de jaren '40 door de Holocaust is het mede aan hem te danken dat er in Nederland überhaupt nog een religieuze Joodse muziekcultuur bestaat. Het bijzondere concert herinnert ons aan zijn niet te onderschatten bijdrage.”

Hans Bloemendal, een muzikaal eerbetoon wordt uitgezonden op woensdag 24 april om 23.15 uur bij de EO op NPO 2.

Beeld: Persdienst EO

Hans Bloemendal in Ahoy Rotterdam, 1985

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.