Rondleiding: De Joods-Groningse Vrouwen Tour

Gepubliceerd op: 8 februari 2024

Synagoge Groningen organiseert een aantal thematische rondleidingen over de rol van vrouwen in het jodendom, de Thora en de traditie, maar bovenal vrouwen in de Joodse geschiedenis van de provincie Groningen.

Dat niet iedere Joodse vrouw zich verbonden voelt met het traditionele jodendom, blijkt wel uit de verschillende levensverhalen die in de rondleiding worden gedeeld. Schrijver Josepha Mendels (1902-1995) ervoer de tradities als benauwend en verliet daarom al op jonge leeftijd het ouderlijk huis in Groningen.

Lenny Wolgen-Salomons (1942-2010) groeide ongewild op zonder haar ouders. Zij overleefde de Sjoa. In de jaren zeventig slaagde zij er in om Synagoge Groningen van de sloophamer te redden. Deze en vele andere verhalen krijg je te horen tijdens deze Joods-Groningse Vrouwen Tour.

De eerste tour vindt plaats op vrijdagmiddag 16 februari. Deze rondleiding door de synagoge en langs de expositie De Joods-Gronings Vrouwengalerij duurt ongeveer een uur.

Reserveren is gewenst. Op de website van Synagoge Groningen staat meer informatie. Je kunt hier kiezen uit verschillende data.

Beeld: Synagoge Groningen

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.