Tradities en rituelen in een Joods leven

Gepubliceerd op: 4 januari 2024

In een Joods leven horen tradities en rituelen. Maar niet iedereen weet waar ze vandaan komen. En hoe moeten deze worden uitgevoerd?

Leraar en kindercoach Gaby Schrijver neemt je in deze cursus van twee avonden op boeiende wijze mee in de basis van een Joods leven.

Voor jongetjes begint dat al meteen met de besnijdenis. Het waarom komt aan de orde, maar ook de discussie die er de laatste jaren over wordt gevoerd. En weet u dat er ook voor meisjes tegenwoordig een ritueel bestaat?

Op twaalf- en dertienjarige leeftijd worden Joodse kinderen respectievelijk bat of bar mitswa, een groot feest met veel betekenis, maar ook een dat ruime voorbereiding vraagt.

Het volgende hoogtepunt vormt het Joodse huwelijk, de choppe, met al zijn tradities. En aan het eind van het leven volgt de Joodse begrafenis. Wat gebeurt er op zo'n lewaja, waar moet je rekening mee houden? Zowel de orthodoxen als de liberalen kennen zo hun eigen gebruiken.

Over Gaby Schrijver
Gaby Schrijver studeerde aan de Hebrew University in Jeruzalem en behaalde in Nederland haar bachelor of Education en haar diploma Kindercoach. Aan instituten in Londen, Genève en Zürich studeerde zij Joodse educatie en identiteit.

Bij verschillende Liberaal-Joodse Gemeentes is zij al ruim 35 jaar leraar voor bar en bat mitswaleerlingen. Tevens is zij hoofd Joods onderwijs van de Joodse gemeente Beit Hachidush in Amsterdam en van de Liberaal-Joodse Gemeente Gelderland in Dieren.

Je kunt je nu al aanmelden voor deze cursusavonden op de website van Crescas. Deelname aan de cursus kost 32,50 euro. Tijdens de cursus bestaat genoeg ruimte voor het stellen van vragen.

Beeld: By Peter van der Sluijs, via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.