Lezing: Yaël Eisenstat

De rol van social media en kunstmatige intelligentie in de politiek

Gepubliceerd op: 11 april 2024

Yaël Eisenstat geeft op uitnodiging van het John Adams Institute in Amsterdam een lezing over politieke beïnvloeding. Politieke advertenties en desinformatiecampagnes ondermijnen de democratie.

In 2018 trad Yaël Eisenstat in dienst bij Facebook als hoofd van Global Elections Integrity voor politieke advertenties. Zes maanden later vertrok ze, boos en gedesillusioneerd, en legde ze bloot hoe Facebook financieel profiteert van kiezersmanipulatie. In haar lezing bij het John Adams Institute zal ze ingaan op de buitensporige en zorgwekkende rol die sociale media en kunstmatige intelligentie spelen in de politiek, zowel in de Verenigde Staten als over de hele wereld.

Politieke inmenging
Het bewijsmateriaal was onthullend en verontrustend. Facebook stond toe dat politieke advertenties en desinformatiecampagnes de stemmen van miljoenen burgers beïnvloedden, terwijl ze tegelijkertijd meer gegevens verzamelden van de burgers waarop ze zich richtten. Deze en andere problemen, zoals Russische inmenging en de verontrustende opkomst van 'geverifieerde’ posten, botsten met de ethiek van Eisenstat.

Voordat ze bij Facebook kwam, heeft zij jarenlang gewerkt aan het versterken en verdedigen van de democratie. Ze werkte onder meer als inlichtingenofficier bij de CIA, als diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en als adviseur van het Witte Huis.

Eisentat is nu Senior Fellow bij Cybersecurity for Democracy en werkt aan beleidsoplossingen voor de manier waarop sociale media, AI-aangedreven algoritmen en generatieve AI het politieke debat, polarisatie en democratie beïnvloeden.

Deze lezing vindt plaats in het kader van een serie bijeenkomsten rond de Amerikaanse verkiezingen.

De lezing vindt plaats op 23 april, aanvang: 20.00 uur.
Locatie: Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam.
De entree voor studenten is € 10,00, voor volwassenen vanaf € 17,00.
Reserveren vooraf is verplicht. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het John Adams Institute.

Beeld: Yaël Eisenstat (Foto via de website van Yaël Eisenstat, Still uit een TED Talk)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.