Symposium: De rabbijnen van het vroeg-moderne Amsterdam

Gepubliceerd op: 4 april 2024

De Universiteit van Wisconsin-Madison, de Universiteit van Amsterdam en het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Studies organiseren op 15 en 16 mei het symposium The Rabbis of Early Modern Amsterdam.

De individuen die in de zeventiende en achttiende eeuw het rabbinaat van Amsterdam vormden, staan hierin centraal. Evenals de specifieke uitdagingen (en successen) die zij hadden bij het opbouwen en behouden van Joodse gemeenschappen in de Republiek.

Deze rabbijnen werden geconfronteerd met formidabele nieuwe uitdagingen voor hun gezag, in tegenstelling tot hun middeleeuwse voorgangers. Daartoe behoorden het opbouwen van een religieus, intellectueel, sociaal en economisch bloeiende gemeenschap aan de oevers van de Amstel, terwijl immigranten van het Iberisch schiereiland en Midden- en Oost-Europa werden geïntegreerd. Amsterdam was een plaats waar de instelling van het rabbinaat zijn herformulering vond.

Het symposium vindt plaats in het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam
Tickets kosten 95 euro, universiteitsstudenten en vrienden (donateurs) van het Menasseh ben Israel Institute betalen 55 euro.
Prijzen zijn inclusief een lunch op beide dagen.
De voertaal is Engels.

Meer informatie vind je op de website van het Menasseh ben Israel Instituut. Hier kun je ook kaarten bestellen.

Beeld: Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Studies

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.