Documentaire: Pasen onder vuur

Verhalen van hoop tussen Israëli's en Palestijnen

Gepubliceerd op: 28 maart 2024

EO-presentator Arjan Lock reist af naar Israël en de Palestijnse gebieden. Hij gaat op zoek naar verhalen van hoop en verbinding in tijden van oorlog.

Arjan gaat in gesprek met Zakaria, Yonatan en Rami. Mensen met verschillende achtergronden, maar allemaal geconfronteerd met geweld en verdriet. "Ik zie door het verdriet een diep verlangen naar vrede", zegt de presentator.

Zakaria
Zakaria is 28 jaar oud en neergeschoten door een Joodse kolonist. Hij kan alleen nog zitten en kleine stukjes lopen. De kogel heeft te veel kapot gemaakt in zijn lichaam. Hij kijkt naar zijn spelende kinderen en daarna dwalen zijn ogen af. “Stukje bij beetje wordt ons land afgenomen.” Zijn vurige wens is dat zijn kinderen in vrede mogen blijven wonen in hun huis. Hij zegt tegen Arjan: “Ik bid voor jouw huis en voor het mijne om vrede.”

Yonatan
Op 7 oktober 2023 schreef Yonatans moeder, Vivian Silver, aan hem dat Hamas haar huis binnenviel. Vivian Silver was een Canadees-Israëlische vredes- en vrouwenrechtenactiviste. Ze werd gedood tijdens het bloedbad in Be'eri, een onderdeel van de door Hamas geleide aanval op Israël in 2023. Yonatan vertelt: “Mijn moeder leidde een leven vol zingeving. Ze was toegewijd aan vrede. Zij creëerde altijd betekenis in haar leven. Dat is ook hoe ik het wil doen."

De documentaire Pasen onder vuur is te zien op zondag 31 maart om 22.25 uur bij de EO op NPO 2.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.