Filmrecensie: Verdwenen stad

Gepubliceerd op: 21 maart 2024

Met de opening van het Nationaal Holocaustmuseum is een stuk verdwenen Joods Amsterdam weer in de stad teruggezet. De documentaire Verdwenen stad van Willy Lindner, die nu in de bioscoop is te zien, sluit daar naadloos op aan.

Uit een onderzoek naar het Sjoa-bewustzijn begin 2023, door de Amerikaans-Joodse belangenorganisatie Claims Conference, bleek dat in Nederland maar liefst een kwart van de mensen onder de veertig de moord op zes miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog op zijn minst bagatelliseerde. Hoewel de betrouwbaarheid van het onderzoek aan alle kanten werd bekritiseerd, zorgde het wel voor hernieuwde aandacht om iets te doen aan het opkomend antisemitisme.

Zo kondigde het kabinet vorig jaar aan het onderwijsprogramma over de Sjoa te gaan verbeteren en bezocht Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, met een groep jongeren Auschwitz om juist voor deze groep de gevolgen van antisemitisme invoelbaar te maken. Naast het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum past nadrukkelijk ook de film Verdwenen Stad in de behoefte vanuit de Joodse gemeenschap om de verhalen van zowel het voorbije Joodse leven als de gruweldaden levend te houden.

Sjoa als drijfveer
Documentairemaker Willy Lindner kan met recht een chroniqueur van de Sjoa en het jodendom worden genoemd. De afgelopen decennia maakte hij hier tientallen films over, die vooral op tv goed werden bekeken. Zelf werd hij geboren in 1946, maar de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa drukten een groot stempel op zijn leven. Zijn Joodse ouders kwamen vanuit Polen en Oekraïne naar Amsterdam en overleefden de oorlog door onder te duiken in de Achterhoek.

De film Verdwenen stad focust niet alleen op de vele deportaties en de rol die het GVB (het Amsterdamse ov-bedrijf) hierbij speelde, maar laat ook – haast terloops – de rijkheid van het vooroorlogse Joodse leven in de hoofdstad zien. Lindwer laat ook beelden van bepaalde plekken toen en nu in elkaar overvloeien, zodat je als kijker nog meer de verhalen wordt ingezogen, en hij zorgt er zo ook voor dat je met andere ogen naar de stad van nu gaat kijken.

Lees de hele recensie van Nico van den Berg op de website van Jonet.

Beeld: Scene uit *Verdwenen Stad (Foto: Periscoop Film)*

https://www.youtube.com/watch?v=6kfTHV-2P_Q
Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.