Documentaire: Scootmobiel van Frans Bromet

Gepubliceerd op: 21 maart 2024

Filmmaker Frans Bromet volgt in de documentaire Scootmobiel scootchauffeurs in verschillende leeftijden over hun leven.

Hij gaat met hen in gesprek over wat er is veranderd sinds ze een scootmobiel hebben, over hoe hun levensruimte is toegenomen, over de beperkingen van het voertuig en over wat er privé allemaal kan en niet meer kan.

De aanleiding voor Bromet om deze documentaire te maken lag in zijn eigen dorp, Ilpendam: “Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de mensen die in mijn dorp in een scootmobiel rijden. Maar ik had nooit een aanleiding om met deze mensen in gesprek te gaan. En dat wilde ik wel. Daarom ben ik met het idee gekomen om deze docu te maken.”

https://www.youtube.com/watch?v=o_jhW4EX9GU

Frans spreekt onder anderen met de 39-jarige Sanne uit Amsterdam. Sanne heeft een scootmobiel voor twee: in het kinderzitje achterop brengt ze haar dochter Rosie van zes jaar van en naar school. Ze gaat er zelfs mee naar festivals.

Frans gaat op stap met een aantal scootchauffeurs die genieten van de georganiseerde scootmobieltoertochten in Woerden. De 76-jarige Henk zegt dat deze ritjes "het leven de moeite waard" maken. De 67-jarige Bart uit Woerden is de man die tijdens de tochten altijd voorop rijdt: hij bepaalt de route. En Truus is ondanks de verdrietige dingen die ze heeft meegemaakt in haar leven, toch altijd vrolijk. De verdrietige dingen "geeft ze een plaatsje", en zo nu en dan "doet ze het deurtje van dat plaatsje even open." Maar tijdens een dagje uit zoals met de scootmobieltochten, doet ze gauw het deurtje weer dicht.

Scootmobiel is op zondag 24 maart te zien om 20:15 uur bij de NTR op NPO 2.

Beeld: NTR via YouTube

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.