Lezing: Henriette Polak-Schwarz

Gepubliceerd op: 4 april 2024

Synagoge Groningen organiseert een lezing over Henriette Polak-Schwarz (1893-1974). Deze sterke Joodse vrouw maakte naam met haar humanistische ideeën. Ook is zij mede-oprichter van het Rosa Spier Huis in Laren.

Henriette Polak-Schwarz is in 1893 geboren als oudste dochter in een liberaal Joods gezin in Zutphen. Haar vader was oprichter van de geur- en smaakstoffenfabriek Polak & Schwarz. Voor de oorlog is ze opgeleid tot maatschappelijk werker.

Wanneer haar echtgenoot Leo Polak in 1928 wordt benoemd tot hoogleraar Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen, verhuist het gezin Polak-Schwarz naar deze stad. In de Tweede Wereldoorlog wordt Leo Polak vermoord in het concentratiekamp Sachsenhausen. Henriette Polak overleeft de oorlog en wordt daarna actief binnen het Humanistisch Verbond.

Culturele inzet
Door de verkoop van aandelen in het bedrijf van haar vader verwerft ze kapitaal dat ze benut om humanistische ideeën te realiseren en het culturele klimaat in Nederland te bevorderen. Zo is ze medeoprichter van het A.H. Gerhardhuis, het eerste pension voor buitenkerkelijke bejaarden in Amsterdam, en het Rosa Spier Huis in Laren, een verzorgingstehuis waar kunstenaars en wetenschappers op leeftijd kunnen wonen en blijven werken.

Dankzij haar financiële steun kan het idee van Joop Sjollema voor een museum voor Nederlandse klassiek moderne kunst in Zutphen worden gerealiseerd. De opening van dit Museum Henriette Polak in 1975, maakt ze niet meer mee. Ze overlijdt op 12 april 1974 vrij onverwacht op tachtigjarige leeftijd.

In 1970 kreeg zij de Zilveren Anjer opgespeld door Prins Bernhard, voor haar verdiensten voor de Nederlandse cultuur.
(Foto: Joost Evers / Anefo, via Wikimedia Commons)

Over de lezing:
De lezing wordt gehouden door kunsthistorica Dr. Lies Netel. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 2017 aan de faculteit Culturele Studies van de Universiteit Maastricht. Van 2002 tot 2010 was ze conservator van [Museum Henriette Polak][3] in Zutphen. Voor het museum schreef ze verschillende publicaties, waaronder in 2008 Het hart van de collectie Museum Henriette Polak, waarin naast de collectie ook het ontstaan van het museum staat beschreven.

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen
Datum: vrijdag 19 april. Aanvang: 16.00 uur. De expositie De Joods-Groningse Vrouwengalerij is te bezoeken vanaf 13.00 uur.
Entree: 5,50 euro (inclusief toegang tot de tentoonstelling, en koffie of thee)
Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie. Je kunt ook reserveren. Dit kan via email: [email protected] ovv Lezing 19-04-2024
Lees meer over de expositie en deze lezing op de website van Synagoge Groningen.

Foto's:
In 1970 kreeg zij de Zilveren Anjer opgespeld door Prins Bernhard, voor haar verdiensten voor de Nederlandse cultuur. (Foto: Joost Evers / Anefo, via Wikimedia Commons.
*Portret van Henriette Polak Joop Sjollema 1968 (Collectie Museum Henriette Polak Zutphen) (Foto via Synagoge Groningen)
Lies Netel op expositie Moderne klassieken ontleed (2023) (Foto via Synagoge Groningen)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.