Theo van Gogh en de onstilbare zucht tot beledigen

Gepubliceerd op: 1 februari 2024

De Bolle Gogh is de lijvige biografie van Jaap Cohen over columnist en filmmaker Theo van Gogh. Voor Crescas gaat de auteur in op het leven van Theo van Gogh en zoekt hij naar parallellen en verschillen met voorbeelden van antisemitisme in de huidige tijd.

Jaap Cohen, zoon van oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam, sprak meer dan 150 familieleden, collega’s, vrienden én vijanden over een raadselachtige persoonlijkheid, die overal waar hij kwam verwarring stichtte – totdat hij bruut werd vermoord.

Opgegroeid in een welgesteld Wassenaars milieu, ontwikkelde Theo van Gogh zich in korte tijd tot de meest controversiële opiniemaker van Nederland. Als cineast, columnist en "predikant van de nihilistische gemeente" stond hij garant voor tumult. Hij bespotte de exploitatie van (oorlogs)leed, bestempelde de islam tot een bedreiging van de vrije westerse waarden en schepte er een duivels genoegen in om zijn vijanden met woorden ten gronde te richten. De belediging had hij tot kunst verheven.

Tegelijkertijd onderhield Van Gogh een enorm netwerk aan vrienden. Acteurs en actrices liepen met hem weg. En hij was een ontwapenende interviewer, die via "prettige gesprekken" antwoord probeerde te krijgen op de levensvragen waarmee hij zelf worstelde.

Waar kwam Van Goghs onstilbare zucht tot beledigen vandaan? In hoeverre speelden de oorlogsgeschiedenis van zijn ouders en zijn afstamming van de beroemde schilder een rol? Was hij inderdaad een "Eeuwige Antisemiet", zoals Leon de Winter hem noemde?

Je kunt nu al een zitplaats reserveren voor deze lezing op dinsdag 16 april bij Crescas. De toegangsprijs is € 17,50.

De bolle Gogh is verschenen bij uitgeverij Querido en kost € 34,99. Het is ook beschikbaar als e-boek. Prijs: € 17,99.

Beeld: Jaap Cohen (Foto: Nienke Laan)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.