David Bowie had een speciale band met het jodendom

Gepubliceerd op: 21 december 2023

Fotograaf en auteur Bernard Rübsamen (59) is een groot liefhebber van David Bowie. Ter ere van zijn eigen veertigjarig jubileum publiceerde hij zaterdag een boek de Britse pop- en rockzanger met de titel David Bowie, Photography & Tribute. Het boekwerk bevat foto’s die Rübsamen zelf maakte. Emy Vesseur schreef de teksten. “Wist je dat Bowie een bijzondere band had met het jodendom?”, vraagt de maker.

Toen Rübsamen elf jaar oud was kreeg hij met Sinterklaas zijn eerste single van David Bowie: 'Fame'. Het is nog steeds een van zijn favoriete nummers. De auteur noemde de Londense zanger, die in 2016 overleed, tijdens de boekpresentatie in het Luxor Theater in Zutphen "ongeëvenaard". “Dit fotoboek is een eerbetoon aan David Bowie, de artiest die mij al een leven lang inspireert en een belangrijke rol speelde in mijn veertigjarige loopbaan als fotograaf.”

Jodendom
Rübsamen begon zijn loopbaan als popfotograaf. Bij alle grote concerten die Bowie tussen 1987 en 1997 in Nederland gaf, was hij als fan en fotograaf aanwezig. In 1989 maakte hij de overstap naar de royalty-fotografie, maar zijn muzikale held bleef hij altijd volgen. “Wist je dat Bowie ook een bijzondere band had met het jodendom? Hij hield van Kabbala en zong erover.” Dat was nog lang voordat Madonna ermee aan de haal ging.

Lees het hele interview op de website van Jonet.

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.