Boekpresentatie: De ziel van Catharina

Gepubliceerd op: 11 januari 2024

Op 4 februari is de boekpresentatie van In De ziel van Catharina in Synagoge Groningen. In dit boek gaan zoon Harry en kleindochter Judith op zoek naar hun (groot)moeder Catharina.

Heel lang heeft Catharina Keizer gezwegen. Ze kon er niet over praten. Het verhaal van haar leven was te gecompliceerd en ze wilde haar kinderen en kleinkinderen er niet mee belasten. Tegelijk woedde in haar binnenste een ongelooflijk verhaal.

Ze was in 1942 op vijftienjarige leeftijd ondergedoken. Ternauwernood ontkwam ze als Joods meisje aan de eerste razzia’s. En dat niet alleen. Ze moest een ander mens worden. Telkens weer moest ze zich aanpassen. Zo kwam ze ook in aanraking met de kerk en het christelijk geloof. En dat had ingrijpende gevolgen voor de rest van haar leven.

De ziel van Catharina, door Catharina Keizer, Harry Smit, Judith Boekel Smit. Uitgeverij  Van Warven

Onderduikperiode
In De ziel van Catharina gaan zoon Harry en kleindochter Judith op zoek naar die gevolgen, niet alleen bij Catharina, maar ook bij haar kinderen, kleinkinderen en zelfs haar achterkleinkinderen.

De verhalen die uit deze zoektocht voortkomen, zijn ‘geweven’ in het aangrijpende verhaal van Catharina’s onderduikperiode. "Samen laten ze zien dat onze Joodse ziel diep in ons verankerd zit", vertellen Judith en Harry. "Elke dag zijn wij ons ervan bewust dat ons bestaan niet vanzelfsprekend is. Zonder Catharina’s moed en doorzettingsvermogen waren wij er niet geweest. Dit besef zit diep in ons. Niet alleen door de littekens van de oorlog die we met onze geboortes hebben meekregen. Ook door het bloed dat vol passie en levenslust door onze aderen stroomt. Het is onze Joodse ziel."

De boekpresentatie vindt plaats in Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen.

De entree is gratis, maar aanmelden is vanwege de beperkte ruimte verplicht. Stuur een email en vermeld ook met hoeveel personen je wilt komen. [email protected] onder vermelding van Boekpresentatie 04-02-24.

Het boek De ziel van Catharina is verschenen bij uitgeverij Van Warven en kost € 22,95.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.