Joosje Lakmaker: Stadscroniqueur van Joods Amsterdam

Gepubliceerd op: 18 januari 2024

Tobi Lakmaker gaat in gesprek met schrijver Marja Vuijsje over zijn moeder. Joosje Lakmaker was socialist, feminist en ontwikkelde zich op latere leeftijd tot stadscroniqueur van Joods Amsterdam.

Haar vader, die zelfmoord pleegde toen Joosje 41 jaar was, was de directe aanleiding dat ze zich ging verdiepen in haar Joodse familiegeschiedenis. “Ze hebben hem toch nog te pakken gekregen”, zei Joosjes broer in de verwarde uren na hun vaders dood. ‘Ze’ dat waren de nazi’s. Dat haar opa en oma in Auschwitz waren vermoord, had Joosje altijd geweten, maar bespreekbaar was het nooit geweest. In haar werk heeft ze dit verleden tot leven gebracht.

Ontroerend portret
Haar boek Voorbij de Blauwbrug uit 2008 is een ontroerend portret van haar opa Leman Lakmaker. Daarnaast slaagde zij erin om samen met haar echtgenoot en historicus Tom van der Meer een nog onbekende geschiedenis te schrijven van de Joodse buurt in Amsterdam. Aan het eind van de negentiende eeuw tot aan het begin van de twintigste eeuw maakten deze buurt en hun bewoners een tijd mee vol verandering.

Ons Amsterdam
Daarnaast schreef Joosje Lakmaker tal van artikelen voor het tijdschrift Ons Amsterdam. Ze was vooral gespecialiseerd in sociaal-historische onderwerpen, maar schreef met evenveel toewijding over de geschiedenis van 75 jaar Sinterklaasintochten.

Haar laatste grote opdracht was een boek over de honderdjarige Openbare Bibliotheek Amsterdam, schrijft Ons Amsterdam in een In Memoriam. Het boek Amsterdammers en hun bibliotheek kwam er ondanks haar voortschrijdende ziekte toch. Onder meer met hulp en ondersteuning van Elke Veldkamp en wederom Tom van der Meer.

Je kunt je op de website van Crescas nu al aanmelden voor deze avond. De kosten zijn € 17,50.

Beeld: Joosje Lakmaker op de Blauwbrug in 'haar' Amsterdam. (Uit de privécollectie van Joosje Lakmaker)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.