Symposium: Jiddisj in een moderniserend Oost-Europa

Het vijftiende Amsterdam Yiddish Symposium

Gepubliceerd op: 25 januari 2024

In februari vindt alweer het vijftiende Amsterdam Yiddish Symposium plaats. Het thema van dit jaar is Jiddisj in een moderniserend Oost-Europa.

Vaak wordt de indruk gewekt dat Jiddisj sprekende Joden in Oost-Europa van het ene op het andere moment van een traditionele, vroegmoderne levensstijl in de moderne twintigste eeuw terechtkwamen. Zelfs sommige Jiddisje auteurs spelen met dat stereotype, maar de werkelijkheid was veel genuanceerder.

Nieuwe ideeën
Met de verspreiding van ideeën en (politieke) idealen uit de Verlichting, de Romantiek, en het liberalisme, socialisme en communisme kwamen moderne opvattingen en levenswijzen al veel eerder naar Oost-Europa. Daarnaast bleken de snelle groei van industriële centra en de verschuiving van kleine steden naar groeiende steden een niet te missen confrontatie met die veranderende wereld.

Veel Joden toonden interesse in nieuwe ideeën en technologieën. Niet in de laatste plaats vanwege de mogelijkheden om hun middelen van bestaan en hun status in de samenleving te verbeteren. Maar zeker ook om intellectuele en artistieke redenen.

Programma en aanmelden
Op dit symposium vertellen verschillende experts over de levendigheid van de Jiddisje cultuur in een moderniserend Oost-Europa. Er zijn onder meer lezingen over de gevarieerde podiumkunstencultuur van de Poolse hoofdstad Warschau, de opkomst en betekenis van de populaire Jiddisje pers in de regio, en de invloed van het communisme op de avant-gardeliteratuur.

Het Amsterdam Yiddish Symposium is op 28 februari in het Goethe Instituut in Amsterdam. Het wordt georganiseerd door het Menasseh ben Israel Instituut, in samenwerking met de Heinrich Heine Universiteit, Düsseldorf en het Goethe Instituut, Amsterdam

Kijk voor het volledige programma op de website van het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Studies. Hier kun je ook aanmelden. De entree is 15 euro. Studenten en vrienden van het Menasseh ben Israel Instituut betalen slechts 5 euro.

Locatie: Herengracht 470, Amsterdam
Tijd: 13.30-18.00 uur

Beeld: Portret van Menasseh Ben Israel door Rembrandt, 1636 (via Wikipedia, Creative commons)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.