Theater: Pianostemmen door Tg Goed Gezelschap

Gepubliceerd op: 14 maart 2024

De voorstelling Pianostemmen, een van de successen van het Oerolfestival 2022, is nu ook te zien in het theater.

Pianostemmen is muziektheater door Tg Goed Gezelschap over de systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. De makers trekken het vraagstuk over roofkunst, cultuurroof en restitutie actief naar het heden en stellen het onrecht aan de kaak. Een actueel verhaal over pijn, onrecht, verantwoordelijkheid en de stappen naar medeplichtigheid.

Pianostemmen wordt verteld vanuit de oude pianostemmer Jacobus Kromm (acteur Jaap Dieleman). De pianostemmer leidt een teruggetrokken bestaan. Hij lijkt te worstelen met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Deze oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal over hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmonyzang en pianocomposities voor meerdere klavieren, tien handen en vijftig vingers.

Pianostemmen is te zien tot en met 5 mei 2024 in verschillende grote zalen verspreid over het land. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van Pianostemmen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.