Boekrecensie: Het meisje met de halve ster

Gepubliceerd op: 11 januari 2024

De historische roman Het meisje met de halve ster is een spannend boek met een interessante opzet, en indeling. Dat is anders dan het boek doet vermoeden op het omslag, schrijft recensent Dick Hage. Hij categoriseert het verhaal als overlevingsdrift van mens en dier in de bezettingsjaren’"."

De roman gaat over het meisje Debra dat bij het uitbreken van de oorlog opgroeit in een geassimileerd gezin in Rotterdam. Haar vader is leraar biologie en zelf werkt zij in de gemeentelijke bibliotheek, haar moeder is huisvrouw en haar broertje zit op school. En dan komt het bombardement dat alle levens drastisch verandert. Die gebeurtenis treft ook de dierentuin. Een jonge wolf weet te ontsnappen en zich in leven te houden.

Het boek is onderverdeeld in de vijf oorlogsjaren, met een epiloog uit 2010 en een nawoord voor de lezer. De jaren 40-45 zijn verdeeld in korte hoofdstukjes waarin je afwisselend kijkt vanuit het gezichtspunt van hoofdpersoon Debra en vanuit het gezichtspunt van een wolf, die Chaver wordt genoemd.

Dat is best bijzonder, om de oorlog te beleven door de ogen van een dier. Eerst is het zuiver de wolf die aan het woord is, verderop in het boek komen in de hoofdstukken met de titel ‘Chaver’ ook betekenisvolle mensen aan het woord die de wolf in huis hebben en verzorgen.

Na de oorlog
Debra beschrijft hoe de opeenvolgende beperkingsmaatregelen van de Duitsers haar eigen leven en dat van haar familieleden, vrienden en kennissen beïnvloeden. Auteur Judith Visser weet de beklemming van de bezetting treffend over te brengen. In Nederland was het toen al meer dan honderdvijftig jaar vrede. Mensen geloofden gewoon niet wat er in de meidagen van 1940 en daarna gebeurde. Aanzwellende geruchten. Die kunnen niet waar zijn, want de Nederlandse politie werkt toch gewoon mee?

Lees de hele recensie op de website van Jonet.

Het meisje met de halve ster van Judith Visser is verschenen bij uitgeverij HarperCollins Holland en kost € 24,99.

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.