International Ladino Day in Amsterdam

Gepubliceerd op: 7 maart 2024

Componist, zangeres, trombonist en pianist Nani Vazana is op 9 maart gastvrouw bij de allereerste viering van International Ladino Day. Met lezingen, muziek en hapjes.

Ladino is een bedreigde taal die dicht bij het Spaans ligt en die in de vijftiende eeuw werd gesproken door de Joodse bevolking van het multireligieuze Spanje. Deze taal wordt vandaag de dag door minder dan 60.000 mensen gesproken.

Nani Vazana is de enige Ladino-songwriter in Nederland. Haar nieuwe festival, International Ladino Day, brengt de oude taal van de Portugese Joden tot leven.

Van haar Marokkaans-Joodse grootmoeder leerde Nani het Ladino. Die taal belichaamt voor haar de geest van de oude, matriarchale taal en cultuur. Toch slaagt ze erin om die met sociaal relevante teksten over migratie, gender en empowerment van vrouwen ook in het heden toegankelijk te maken. "Ik schrijf en speel Ladino omdat ik de toekomst zie als ik naar het verleden kijk."

Programma:
12 uur: Lezing over de Sefardische cultuur inclusief muziekvoorbeelden
16 uur: Workshop waarin het publiek een Ladino lied leert zingen (kinderen ook welkom)
20 uur: Afsluitend optreden met songs van Nani’s Ladino-album Ke Haber

Locatie: Theater de Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7, 1013 HP Amsterdam
Kaarten kosten 20,00 euro per dagdeel en zijn verkrijgbaar via de website van De Roode Bioscoop.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.