Bijeenkomst: Dag van het Jodendom

Gepubliceerd op: 21 december 2023

Elk jaar wordt wereldwijd in de katholieke kerk, ook in Nederland, de Dag van het Jodendom gehouden. Deze is bedoeld om ons te verdiepen in de Joodse wortels van het katholieke geloof. Daarnaast is er ruimte voor ontmoetingen met Joden, om van hen te leren en om elkaar te verrijken.

Voor 2024 is gekozen voor het thema Lef. Dit woord komt uit het Jiddisj en is afgeleid van het Hebreeuwse lev, wat hart betekent. Wij associëren lef met moed. Het vraagt moed om voor een ander in verdrukking op te komen. Een sprekend voorbeeld daarvan is de aartsbisschop van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, de latere kardinaal dr. Jan de Jong. Hij had het lef om zich publiekelijk te verzetten tegen de deportaties van Joden.

Ook in onze tijd wordt lef gevraagd, onder meer om antisemitisme en vreemdelingenhaat tegen te gaan en te werken aan vertrouwen en verbinding, over eigen grenzen heen.

Voor de editie van 2024 staat in het aartsbisdom Utrecht een bijzondere bijeenkomst op het programma, georganiseerd in de historische synagoge van Arnhem.

Sprekers:
Burgemeester Ahmed Marcouch
Opperrabbijn Binyomin Jacobs
Kardinaal Willem Eijk, aartsbisschop van Utrecht
David Simon, voorzitter van de Joodse gemeente Arnhem en voorzitter van Yad Vashem Nederland.

Professioneel chazzan Sacha van Ravenswade van onder meer de Jacob Obrecht Synagoge in Amsterdam zingt tussen de inleidingen door Joodse liederen.

Er is tevens tijd om de prachtige synagoge van Arnhem bezichtigen.

Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 17 januari 2024 in de synagoge van Arnhem, Pastoorstraat 17.
Aanmelding vooraf is verplicht. Dit kan tot 12 januari 2024 via email: [email protected] ter attentie van mevrouw Manon Seegers.

Beeld: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.