Boek: De politiek van het kleinste kwaad

Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943

Gepubliceerd op: 14 maart 2024

De politiek van het kleinste kwaad
Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943

Bart van der Boom

Meppel: Boom, 2022
Aantal blz.: 424
ISBN: 9789024444878

Ook als e-book verkrijgbaar

Historicus Bart van der Boom reconstrueert in dit boek het perspectief van de Joodse Raad, in een poging te begrijpen hoe goede bedoelingen de weg naar de ondergang plaveiden.

Nederlandse Joden werden tijdens de Duitse bezetting geïsoleerd van de rest van de maatschappij, in een getto zonder muren. Dat getto werd in opdracht van de Duitsers bestuurd door de Joodse Raad. Die begon zijn bestaan in februari 1941 met een oproep aan Amsterdamse Joden om hun wapens in te leveren. De Raad preekte consequent gehoorzaamheid aan Duitse bevelen. Ook toen in juli 1942 de deportaties begonnen. Wie bij de Joodse Raad werkte, was van die deportaties vrijgesteld, tot de zomer van 1943, toen ook zij werden afgevoerd.

Het beleid van de Joodse Raad pakte desastreus uit en na de oorlog had niemand er een goed woord voor over. ‘Joodse Raad’ staat tegenwoordig voor het ergste soort verraad – verraad van ‘eigen’ mensen, in een laffe poging zelf buiten schot te blijven. Dat oordeel is begrijpelijk, maar niet verhelderend. Tijdens de oorlog konden velen het bestaan en het beleid van de Joodse Raad billijken als de enige mogelijkheid om te redden wat er te redden viel.

De politiek van het kleinste kwaad verscheen in 2022 bij Uitgeverij Boom in Meppel. Als achtergrondgeschiedenis bij de televisieserie De Joodse Raad die sinds 10 maart op televisie wordt uitgezonden, is het boek tot en met 31 mei verkrijgbaar tegen gereduceerd tarief. 

Prijs paperback: € 24,90 (in plaats van € 29,95)
Prijs e-book: € 29,95

Bart van der Boom (1964) doceert Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich bezig met moderne Nederlandse geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Van hem verscheen onder meer Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust (2012). Dit boek werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2012.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.