Armoede, lief en leed: over de verdwenen Jodenbuurt

Gepubliceerd op: 25 januari 2024

Julia van der Krieke geeft voor Crescas een lezing over de verdwenen Amsterdamse Jodenbuurt Als postdoctoraal onderzoeker Joodse Studies aan de UvA leidt zij het project De Joodse Stad - Vlooienburg en Uilenburg en wil zij die geschiedenis toegankelijk maken voor een groot publiek.

Mei 1943 wordt vaak gezien als het einde van de Amsterdamse Jodenbuurt, maar het nadenken over deze 'verdwijnende wijk' begon al veel eerder.

Door de verschrikkingen van de Sjoa waren er na de oorlog nog nauwelijks buurtbewoners over om de verhalen door te geven en de buurt weer leven in te blazen. De ruïnes van de Joodse wijk zijn in 1978 grotendeels gesloopt.

Waar nu de Stopera staat, het Amsterdamse stadhuis annex operagebouw, begon ooit het Joodse leven in Amsterdam. Van deze buurt, Vlooienburg, is nu vrijwel niets meer te zien. Ook het karakter van de aanpalende buurt Uilenburg is sterk veranderd. Zo ging de buurt, die zoveel herinneringen had bewaard, waaronder geuren, grappen, armoede, lief en leed, roemloos ten onder.

Hoe zag het leven van Joden in deze buurten eruit? Julia van der Krieke verhaalt over de verdwenen Amsterdamse Jodenbuurt. Zij gaat op zoek naar het verhaal van succesvolle Portugese kooplieden, rabbijnen, sappelende Asjkenazische straathandelaren en bedelaars. Samen vormden zij het hart van de Joodse gemeenschap van Amsterdam.

Je kunt je nu al aanmelden voor deze lezing via de website van Crescas. Deelname kost 7,50 euro.

Beeld: Pakhuizen aan een Amsterdamse gracht op Uilenburg, Willem Witsen, 1911. Via [Wikimedia Commons]2.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.