Documentaire: Tweeluik over antisemitisme in Nederland

Gepubliceerd op: 11 januari 2024

Op 14 en 21 januari presenteert Rob Oudkerk een tweedelige documentaireserie over antisemitisme. Na 7/10, antisemitisme in Nederland is een productie van de Joodse Omroep van de EO.

Na 7 oktober, de dag van Hamas' terreuraanval, en de daaropvolgende oorlog in Gaza, is het leven van Joodse Nederlanders drastisch veranderd. Joodse evenementen worden afgelast, beveiliging bij Joodse scholen is opgeschroefd en Nederlandse Joden durven niet meer met religieus herkenbare kleding over straat.

Antisemitisme komt nooit alleen: de geschiedenis leert dat antisemitisme uiteindelijk de kwaliteit van de hele samenleving en alle minderheden treft. Oud-huisarts en oud-politicus Rob Oudkerk presenteert een door Heleen Minderaa geregisseerd tweeluik over antisemitisme in Nederland. Hij gaat in gesprek met onder anderen de vier burgemeesters van de grote steden in Nederland, journalisten, historici en Nederlanders die zelf worden geconfronteerd met antisemitisme.

Joodse familiewortels
“Toen ik op een verjaardag was, zei iemand: ‘Je zal het wel eens zijn met wat ze in Gaza doen, want jij bent Joods.’ Toen ik bij de supermarkt pindakaas in een karretje deed, zei een wildvreemde: ‘Jullie zijn lekker bezig in Gaza, hè?’, vertelt Rob Oudkerk in een interview bij de EO. "Ik stond perplex. Jullie? Eens met burgerslachtoffers maken? Was dit gebrek aan beschaving? Een gebrek aan historisch besef? Is het pure domheid? Of is het antisemitisme?"

"Met mijn familiewortels (mijn grootvader was voorzitter van de Joodse Raad en mijn moeder redster van meer dan 500 Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog) kon ik niet anders dan op onderzoek uitgaan.”

Modern antisemitisme
In de aflevering van zondag 14 januari gaat het over het moderne antisemitisme en in welke uitingsvormen dit voorkomt. Als geïnterviewden zijn onder anderen Ruben Oppenheimer, Ewout Sanders en Eddo Verdoner te zien.

Met taalhistoricus en journalist Ewout Sanders spreekt Oudkerk over beeldvorming van Joden in Nederland, vroeger en nu. Eddo Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, duidt het moderne antisemitisme met cijfers. Ruben Oppenheimer is cartoonist voor onder andere NRC, samen met Rob verkent hij de dunne lijn in spotprenten tussen antisemitisch en vrijheid van meningsuiting.

Het publieke debat
In de aflevering van 21 januari spreekt Rob Oudkerk met de burgemeesters van de vier grote steden, Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb, Jan van Zanen en Sharon Dijksma, over de vlaggenkwestie en de rust en orde in woelige tijden als gevolg van de Israël-Gaza-oorlog.

Andere gasten zijn de bestuurders van de Universiteit Leiden over intimidatie van Joodse en Israëlische studenten. Ook spreekt Rob met Willem Nijkerk, hoofd van de afdeling Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het Openbaar Ministerie. En met Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, over de verantwoordelijkheden van de hoofdredacteur van een landelijke krant rond het conflict tussen Israël en Hamas.

Na 7/10, antisemitisme in Nederland is op zondag 14 en 21 januari om 22.50 uur te zien bij de EO op NPO 2.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.