Symposium: Markten voor Joden in Amsterdam, 1941-1943

Gepubliceerd op: 28 maart 2024

Het Joods Cultureel Kwartier organiseert op zondag 7 april een symposium over het leven van Joodse marktkooplieden in de periode 1941-1943.

Van oudsher vormden zij een vertrouwd beeld in Amsterdam: straathandelaren, venters, koopmannen en -vrouwen met een handkar met handelswaar, of kooplieden met vaste plaats op de markt. De anti-Joodse maatregelen kwamen hard aan voor Joodse marktkooplieden en hun gezinnen, want velen van hen waren immers werkzaam in de markthandel. In november 1941 stelde de Duitse bezetter drie tijdelijke hulpmarkten in: 'Alleen toegang voor Joden'.

Meer dan duizend mannen en vrouwen uit de markthandel vulden een aanvraag in voor een plaats op deze markten. Dankzij deze marktkaarten zijn hun portretten en namen bewaard gebleven.

Tijdens de bijeenkomst staat het leven van deze kooplieden centraal met bijdragen van gastsprekers, studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam en nabestaanden.

Met onder meer:
Sarah Oostenbrink en Mihaly Schroth, initiatiefnemers onderzoeksproject Joodse Markten in Amsterdam, 1941- 1943
Jacques Huisman, kleinzoon van marktkoopman Salomon Huisman

Locatie: Nationaal Holocaustmuseum, Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
De toegang is gratis, je betaalt alleen een toegangskaart voor het museum.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Foto: Joods Cultureel Kwartier

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.