De Joodse levenscyclus: Tradities en gebruiken

Gepubliceerd op: 8 februari 2024

In een Joods leven horen tradities en gebruiken. Maar niet iedereen weet waar ze vandaan komen, laat staan hoe ze goed moeten worden uitgevoerd.

Gaby Schrijver neemt in deze cursus van twee avonden, op 6 maart en 5 juni, op boeiende wijze de basis van een Joods leven onder de loep. Zij heeft, doordat het jodendom in haar dagelijks leven een grote rol speelt, de waarde van Joodse gebruiken ervaren.

Voor jongetjes begint dat al meteen met de besnijdenis. Het waarom komt aan de orde, maar ook de discussie die erover de laatste jaren wordt gevoerd. En weet u dat er ook voor meisjes tegenwoordig een ritueel bestaat?

Op twaalf- en dertienjarige leeftijd worden Joodse kinderen respectievelijk bat of bar mitswa, een groot feest met veel betekenis, maar ook eentje met ruime voorbereiding.

Het volgende hoogtepunt vormt het Joodse huwelijk, de choepa, met al zijn tradities. En aan het eind van het leven volgt de Joodse begrafenis. Wat gebeurt er op zo'n lewaja, waar moet je rekening mee houden? Zowel de orthodoxen als de liberalen kennen zo hun eigen gebruiken.

Tijdens de cursus bestaat er genoeg ruimte voor het stellen van vragen. Meld je nu aan voor deze cursus op de website van Crescas.

Beeld: Gryffindor, via Wikimedia Commons

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.