Boek: Liefde in verleden tijd

Gepubliceerd op: 1 februari 2024

Liefde in verleden tijd

Harry Turksma

Leeuwarden: Elikser, 2023
Aantal blz.: 100
ISBN: 9789463655866

Deze surrealistische novelle gaat over een gezin, vader, moeder, dochter en zoon, dat ten gevolge van een oorlog uit elkaar is gevallen. Het centrale thema is de zoektocht naar de verdwenen vader en de verlossing van 'het monster in de berg', symbool voor traumatische herinneringen.

Het eerste deel, 'De Vogelvrouw', wordt verteld door de zoon, een vroegwijze puber van een jaar of dertien met een ongebreidelde verbeeldingskracht. Hij gebruikt zijn fantasie als overlevingsstrategie om het onbegrijpelijke in een vorm te gieten die hij kan bevatten. Zo maakt hij van zijn moeder een vogel die in haar kooi zit opgesloten, maar ooit uit zal vliegen. Hij kan haar alleen bevrijden door zijn vader op te sporen. Daarom gaat hij naar hem op zoek, een heuse odyssee in de begrensde omgeving van een kind.

Het tweede deel, 'Een Lied voor de Vissen', wordt verteld door de dochter, een iets ouder meisje. Zij leeft gescheiden van haar moeder en broertje, die ze nauwelijks kent. Net als haar broertje gebruikt zij haar rijke fantasie om een beeld te vormen van wat zich niet laat raden. Haar verhaal focust op haar diepgevoelde verlangen het gezin te herenigen. Zij vertelt over de avonturen van haar vader, die over de wereldzeeën vaart en zich probeert te ontdoen van het monster door het naar een afgelegen, onbewoond eiland te verbannen.

Liefde in verleden tijd is verschenen bij uitgeverij Elikser. Prijs: € 12,50.


Harry Turksma is van oorsprong musicus, en schrijft daarnaast. Hij nam drie cd's op en toonzette bekende Nederlandse dichters, onder wie Achterberg en Vasalis. Eerder verschenen boeken zijn Feinsteins erfenis, een bundel korte verhalen, en De dertiende kamer, een roman. Beide boeken oogstten lovende recensies.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.