Boek: Stramer

Eeen familieroman

Gepubliceerd op: 22 februari 2024

Stramer
Een familieroman

Mikolaj Lozinski

Amsterdam: Atlas Contact, 2024
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789025475154

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Charlotte Pothuizen
Oorsponkelijke titel: Stramer

Stramer van auteur Mikolaj Lozinski is een meeslepende, intieme familieroman over een Joodse familie in een Pools provinciestadje gedurende de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Begin twintigste eeuw keert Nathan Stramer terug uit Amerika naar zijn geboorteland Polen om er met zijn jeugdliefde Rywka te trouwen. In een provinciestadje waar de meeste bewoners net als Nathan en Rywka Joods zijn, zullen ze samen zes kinderen grootbrengen. Nathan wacht vergeefs op de klapper die hen voor eens en altijd uit de eenkamerwoning in de arme buurt zal katapulteren; Rywka droomt van de zee. Ondertussen groeien hun kinderen op in een krap maar warm nest, en jagen ze hun eigen dromen na. Wanneer de spanningen op het wereldtoneel oplopen sluipt er langzaam iets de wereld van de familie Stramer binnen dat ze nog niet begrijpen. Maar wel al voorvoelen.

Prijs paperback: € 24,99, het E-book kost € 13,99. Beide uitgaven zijn te bestellen via de website van Atlas Contact.

Mikolaj Lozinski is in 1980 geboren in de Poolse hoofdstad Warschau, en is schrijver en scenarist. De familieroman Stramer, zijn derde roman (2019), werd genomineerd voor onder meer de prestigieuze Nike Literatuurprijs. De vertaalrechten zijn aan meer dan tien landen verkocht. Lozinski werkt momenteel aan een vervolg. Met deze vertaling door Charlotte Pothuizen, die eerder werk van Olga Tokarczuk vertaalde, verschijnt Mikolaj Lozinski voor het eerst in het Nederlands.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.