Theo van Gogh: een raadselachtige persoonlijkheid

Jaap Cohen vertelt over 'De Bolle Gogh'

Gepubliceerd op: 4 april 2024

De Bolle Gogh is de lijvige biografie van Jaap Cohen over columnist en filmmaker Theo van Gogh. Voor Crescas gaat de auteur in op het leven van Theo van Gogh en zoekt hij naar parallellen en verschillen met voorbeelden van antisemitisme in de huidige tijd.

Theo van Gogh was een omstreden regisseur, scenarioschrijver, filmer en televisiepresentator. Hij schopte tegen alles en iedereen aan. Daardoor kreeg hij veel vijanden en volgden allerlei rechtszaken. Uiteindelijk leidde zijn kritische houding ten aanzien van de Islam tot de moord op 2 november 2004, op klaarlichte dag en midden op straat. Zijn dood veroorzaakte een schokgolf in Nederland, want de vrijheid van meningsuiting was hiermee in het geding.

Jaap Cohen, zoon van oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam, sprak meer dan 150 familieleden, collega’s, vrienden én vijanden over een raadselachtige persoonlijkheid, die overal waar hij kwam verwarring stichtte, totdat hij bruut werd vermoord.

Wie was Theo van Gogh werkelijk? Als tv-interviewer of tegendraads opiniemaker en cineast? In een interview met de VPRO-gids zegt Jaap Cohen: "Uiteindelijk was hij een kunstenaar, hij ging als een kunstenaar te werk op domeinen die we niet meteen met kunst associëren. Hij was compromisloos, stichtte overal verwarring en probeerde altijd op een confronterende manier issues aan te kaarten."

Jaap Cohen gaat u op deze ongetwijfeld boeiende avond meer vertellen over Theo van Gogh dan u ooit hebt geweten. Ook gaat hij in op parallellen tussen toen en het antisemitisme dat recent weer is opgelaaid.

Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 16 april. De entree is 17,50 euro. Aanmelden kan op de website van Crescas.

Beeld: Jaap Cohen (Foto: Nienke Laan)

Item in samenwerking met Maror.

Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror) beheert de Maror-gelden van private partijen (banken, beurs, verzekeraars) die bestemd zijn voor collectieve doelen binnen de Joodse gemeenschap in Nederland en verstrekt daaruit subsidies.meer informatie: maror.nl
Logo samenwerking 'Maror'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.