De veertien kinderen van de familie Menko

Een beklemmend beeld van gebeurtenissen tussen 1940-1945

Gepubliceerd op: 22 februari 2024

Fred Menko verhaalt voor Crescas over zijn bewogen familiegeschiedenis. Over gebeurtenissen waarover zijn ouders en grootouders niet spraken. Toch slaagde hij erin zijn familieleden die er niet meer waren, een gezicht te geven. Zijn boek Veertien kinderen is een weerslag van die zoektocht.

Adolf Menko (1888-1963) kwam uit een Joods gezin met veertien kinderen en was na de Tweede Wereldoorlog de enige overlevende van zijn generatie.

Twee broers waren een natuurlijke dood gestorven, alle andere broers en zusters en vele van hun aangetrouwde familieleden en nakomelingen waren vermoord. Ook Adolfs eigen zoon Sieg is omgekomen, in Mauthausen.

Veertien kinderen, de oorlogsgeschiedenis van mijn Joodse familie is geschreven door Fred Menko, een kleinzoon van Adolf. Vele ontstellende gebeurtenissen komen in dit boek voorbij, en geven een beklemmend beeld van gebeurtenissen tussen 1940-1945 die nog steeds nauwelijks zijn te bevatten.

Bewustwording
Fred Menko werd geboren in 1951 in Enschede in een Joods gezin als de jongste van twee broers. Hij begon dit boek als een documentatie van zijn familiegeschiedenis, maar het project groeide uit tot een bewustwording van gebeurtenissen waarover zijn ouders en grootouders niet spraken.

"We zagen familieleden, van mijn grootvaders zijde, van mijn grootmoeders zijde, we zagen de bijzondere mensen, bij wie mijn vader en moeder ondergedoken waren geweest. In huis waren er de stille getuigen van de ramp, die onze familie had getroffen. Portretten van mijn moeders broer Sieg, een portret van mijn vaders zuster Rosette. Er werd weinig over de oorlog gepraat", beschrijft Fred Menko de naoorlogse periode in een essay voor de website van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie in 2022.

"Het leven na de oorlog was een gewoon leven tegen een zwarte achtergrond. De grote veerkracht van degenen, die de Sjoa overleefd hebben vind ik raadselachtig en bewonderenswaardig. Zij hebben de jongere generaties een nieuw leven gegeven."

Schrijf je nu in voor deze avond op woensdag 1 mei waarin Fred Menko verhaalt over zijn familiegeschiedenis. Deelname kost 17,50 euro. Meer informatie staat op de website van Crescas.

Beeld: Boekomslag Veertien kinderen, Uitgeverij Boom

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.