Boekpresentatie en symposium: De Leegte Omarmen

In gesprek over ongewenst kinderloos zijn

Gepubliceerd op: 15 februari 2024

Met haar boek De Leegte Omarmen doorbreekt schrijver en journalist Joanne Nihom het zwijgen rond ongewenste kinderloosheid.

Joanne Nihom is ongewenst kinderloos. In De Leegte Omarmen spreekt ze over dit gevoelige onderwerp met een kleurig palet aan mensen, zoals Arnon Grunberg, Marjoleine de Vos, Manu Keirse, Désanne van Brederode, Hanna Rijken, Mpho Tuto-van Furth, Tamarah Benima en Esther van Fenema. Het voorwoord is geschreven door rabbijn Awraham Soetendorp. De gesprekken worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Joanne.

Ongewenst kinderloos
De vraag ‘Heb jij kinderen?’ wordt vaak achteloos gesteld. Maar voor wie ongewenst kinderloos is, kan dit een pijnlijke vraag zijn. Gesprekspartners weten zich er geen raad mee. Gesprekken vallen stil. Mensen stellen rare, vaak impertinente vragen. Het taboe is nog steeds levensgroot. In de interviews die Joanne afnam voor dit boek, blijkt dat steeds weer.

In de fragmenten uit het dagboek van Joanne vertelt zij hoe ongewenste kinderloosheid een rol speelt in haar dagelijks leven. Wanneer ze met een van de buurkinderen gaat winkelen, bij haar vader is of wanneer ze in het bos loopt. En ook het moment dat ze hoort dat ze in de menopauze is.

De leegte omarmen van Joanne Hihom is verschenen bij uitgeverij Zilt

Aan de officiële boekpresentatie gaat een symposium vooraf over dit thema.

Sprekers:
Désanne van Brederode
Joost Kadijk
Charlotte van der Leest
Trudelies van der Poel/Marc Oosterhout
Beryl van Praag

Jeanet Hamstra van uitgeverij Zilt houdt een korte inleiding. Er is ook ruimte voor muziek met Réne van Helsdingen en zang van Marleen Bekker.

Het symposium en de boekpresentatie De Leegte Omarmen vindt plaats op zondag 3 maart in de Nieuwe Badkapel, Scheveningen.
Aanvang: 14.30 en einde ongeveer 17.00 uur (de zaal gaat open om 14.00 uur en er is een borrel na afloop).

De toegang is gratis, maar aanmelden vooraf is vanwege de organisatie van dit symposium verplicht. Aanmelden kan via de website van het Ticketkantoor.

Het boek verschijnt op 1 maart bij uitgeverij Zilt. De prijs is € 24,99.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.