Lezing: Roof en restitutie van cultuurgoederen

Gepubliceerd op: 21 maart 2024

Het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseert op 3 april in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Rijksmuseum een informatieve bijeenkomst over de roof en restitutie van cultuurgoederen uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Nederlandse restitutiebeleid bestaat inmiddels zo’n 25 jaar en is gebaseerd op onderzoek en de teruggave van kunst en cultuurgoederen die door het naziregime zijn geroofd en in beslag genomen. Na de oorlog kwamen veel van deze objecten terug naar Nederland.

Tijdens de bijeenkomst vertelt Josje Schnitzeler, projectleider NK-herkomstonderzoek bij de RCE over de grootschalige roof tussen 1933 en 1945, de naoorlogse restitutie, de hernieuwde aandacht in de jaren negentig en over het huidige beleid.

In het daaropvolgende panelgesprek praten kunsthistoricus Rudi Ekkart, directeur Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier en directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum over het belang van onderzoek, musea en hun rol.

Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium van het Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam
Inloop: 19.00 uur, aanvang 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.
Aanmelden vooraf is vanwege de beperkte ruimte verplicht. Stuur een email naar: [email protected]

Beeld: Rijksdienst Cultureel Erfgoed

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.