Lezing: Strangers in Paradise

Ben Coelman vertelt over 'Entartete' kunst

Gepubliceerd op: 4 april 2024

Ben Coelman van Nederlandse Reisopera houdt een lezing over 'Entartete' kunst. Zijn voordracht 'Strangers in Paradise' gaat vergezeld van film- en geluidsfragmenten van onder anderen Hanns Eisler en Kurt Weill.

Nadat in 1933 de nazi’s in Duitsland aan de macht kwamen, werd kunst die het regime niet welgevallig was in de ban gedaan en kreeg het etiket ‘Entartet’. Dit gold ook voor de muziek. Joodse kunstenaars werd het onmogelijk gemaakt hun beroep nog uit te oefenen. Ze werden vervolgd.

Veel componisten en kunstenaars verlieten tussen 1933 en 1939 Duitsland en Oostenrijk. Vaak kwamen ze terecht in de filmindustrie in Hollywood.

Ben Coelman, coördinator educatie en voorlichting bij de Nederlandse Reisopera, laat film- en geluidsfragmenten zien en horen uit de wereld van de ‘serieuze’- en de amusementsmuziek van deze ‘Strangers in Paradise’, zoals Hanns Eisler, Kurt Weill, Friedrich Holländer en Werner Richard Heymann.

de lezing vindt plaats in de Bornse Synagoge, Ennekerdijk 17, 7622 ED Borne
Datum: 19 april, aanvang 20.00 uur.
De entree is 10 euro. Kaarten kun je bestellen via de website van de Bornse Synagoge.

Beeld: Entartete Kunst poster, Berlin, 1938 (Foto: Bundesarchiv, Bild 183-H02648 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.