Boekennieuws

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Willy Belinfante-Sauerbier (1922-2014): Boekwinkel

Mijn land, mijn bloed

Eline Rosenblat

Utrecht: Kok Boekencentrum, 2022
Aantal blz.: 352
ISBN: 9789029732338

Ook als e-book verkrijgbaar

Deze indringende en actuele roman, die meerdere perspectieven biedt op het Israëlisch-Palestijns conflict, speelt zich af in Tel Aviv, 2015. Spanningen rond de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem leiden tot een nieuwe golf van geweld. De diepgewortelde idealen van drie jonge mensen worden op de proef gesteld.
De Palestijnse Wael werkt illegaal in de bouw in Tel Aviv. Hij verlangt naar een toekomst met zijn verloofde, met wie hij pas mag trouwen als zijn huis in Bethlehem is afgebouwd. De Israëlische Yahav keert na een verbroken relatie terug naar haar ouderlijk huis in een buitenwijk van Tel Aviv. Onverschrokken grijpt ze iedere gelegenheid aan om te strijden voor haar linkse idealen. De Nederlandse vrijwilligster Nienke ontdekt de sociale verdeeldheid binnen de Israëlische maatschappij in het dagelijks leven en in haar relatie met Yahavs tweelingbroer.
Na enkele dramatische gebeurtenissen moeten Wael, Yahav en Nienke ingrijpende beslissingen nemen die hun toekomst compleet zal veranderen.

Eline Rosenhart debuteerde op zeventienjarige leeftijd met de historische Young Adult-roman In liefde verbonden. Ik zal verborgen zijn, haar eerste roman voor volwassenen, schreef ze op haar 21ste. Ze woont sinds 2011 in Israël, waar ze studeert aan de Universiteit van Tel Aviv met als focus Midden-Oostenkunde, Israël en Joodse studies.

In de Digibieb: Onbestelbaar
Herinneringen in briefvorm aan de Jodenvervolging in Rotterdam

Isaac Lipschits (1930-2008)

Almere: Uitgeverij Verbum, 2008
Aantal blz.: 83
ISBN: 9789074274067

Onbestelbaar. Herinneringen in briefvorm aan de Jodenvervolging in Rotterdam werd in januari 2008 gratis verspreid in Rotterdam ter nagedachtenis aan alle Rotterdamse Joodse slachtoffers. Het initiatief voor deze opmerkelijke actie van Uitgeverij Verbum werd ingegeven door de behoefte vorm te geven aan het blijvend herdenken van de mensonterende en schaamteloze Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ivo Opstelten, destijds burgemeester in Rotterdam eindigt zijn voorwoord met de woorden "Om de herinnering levend te houden aan allen wier leven wreed en bruut werd ontnomen, is 27 januari, de dag waarop in 1945 Auschwitz werd bevrijd, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Holocaust Herdenkingsdag. Het is om het belang van deze dag te onderstrepen èn ter nagedachtenis van de slachtoffers dat u dit boek voor u hebt liggen. Onbestelbaar is slechts één verhaal van de vele miljoenen. Opdat ook u niet vergeet."

In Onbestelbaar schrijft Ies een brief aan zijn moeder, waarin hij vertelt wat er met hem en de rest van de familie is gebeurd. Het resultaat is een indringende aanklacht tegen onrecht, de Jodenvervolging en een roep om respect. Door zijn treffende eenvoud is Onbestelbaar een boek voor iedereen: jong en oud, allochtoon, moslim, Jood of christen, gelovig of niet-gelovig, politiek bewust of niet politiek bewust.

Een boek dat niet mag worden vergeten.


Je kunt Onbestelbaar, herinneringen in briefvorm aan de Jodenvervolging in Rotterdam gratis lezen in de Joodse Bibliotheek van Crescas, of downloaden naar je eigen tablet of computer.

Isaac Lipschits werd in Rotterdam geboren en groeide er op tot hij in 1942 moest onderduiken. Zijn vader was marktkoopman. Ies en zijn jongere broer Alex overleefden de Tweede WereldoorlogI in onderduik. De rest van hun familie werd vermoord in Auschwitz en Sobibor.

Uit de ramsj: Wij overleefden
De laatste ooggetuigen van de Duitse bezetting

Sytze van der Zee

Amsterdam: Prometheus, 2019
Aantal blz.: 464
ISBN: 9789044638424

Ook als e-book verkrijgbaar

Het lijkt alweer zo lang geleden, de Tweede Wereldoorlog. Bijna 75 jaar na de Duitse capitulatie. Maar nog steeds zijn er mensen die het allemaal hebben meegemaakt. De tachtig-, negentig-, honderdjarigen. Zij waren erbij, maar binnen afzienbare tijd zullen ze niet meer onder ons zijn om hun persoonlijke verhaal te kunnen vertellen.

In Wij overleefden komen aan de hand van gesprekken met de betrokkenen vooral de specifieke gebeurtenissen aan de orde die van de naziterreur de meest dramatische en traumatische periode in de Nederlandse geschiedenis hebben gemaakt. Het is een van de laatste kansen om deze ooggetuigen aan het woord te laten. Iedereen heeft zijn eigen herinneringen, die in chronologische vorm geboekstaafd een gezicht aan de bezetting geven. Zoals de voormalige Joodse onderduiker die een liefdesgedicht schreef voor het boerenmeisje dat hij vanuit zijn zolderkamertje kon gadeslaan - als hij het voorleest, raakt hij nu nog ontroerd. Een vrouw die als meisje ’s nachts haar Joodse moeder op de begraafplaats Zorgvlied in een kartonnen doos moest helpen begraven. Een man die als de zoon van de chauffeur van NSB-leider Mussert alle partijbonzen leerde kennen. De uitgebakken kaantjes die mevrouw Mussert voor hun hond meebracht aten ze zelf op. In totaal sprak de auteur zo’n tachtig mannen en vrouwen van wie hij het relaas optekende. Het resultaat is een aangrijpend en belangrijk boek, met aandacht geschreven door Sytze van der Zee. 


Wil je Wij overleefden  kopen? Klik hier!

Sytze van der Zee (1939) is de auteur van een groot oeuvre, met onder meer Potgieterlaan 7, over zijn jeugd als zoon van een ‘foute’ vader, en Verslaggever van beroep, zijn journalistieke memoires.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.