Onrust

Het leven van Jacob Israël de Haan

Gepubliceerd op: 18 januari 2022

Onrust
Het leven van Jacob Israël de Haan

Jan Fontijn

Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
Aantal blz.: 640
ISBN: 9789023491514

Ook als e-book verkrijgbaar

Drie revolverschoten maakten op maandag 30 juni 1924 een einde aan het leven van de Nederlands-Joodse schrijver Jacob Israël de Haan, een groot dichter, bekend jurist en geëngageerd journalist. Hoewel de in 1919 naar Palestina geëmigreerde De Haan eerder met de dood was bedreigd, was hij blijven polemiseren met de zionisten, die in zijn ogen een antigodsdienstige en anti-Arabische politiek voerden.

Onrust beschrijft het fascinerende leven van deze erudiete en controversiële schrijver. Met dat levensverhaal schetst biograaf en essayist Jan Fontijn tegelijkertijd een haarscherp tijdsbeeld van het fin de siècle, de literaire kring rond de Tachtigers en de opkomst van het socialisme en zionisme – kortom, het culturele en sociale leven in aanloop naar en tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Jan Fontijn schreef met Onrust een indringende biografie van een veelbewogen leven en het verhaal van een politieke moord die de wereld schokte.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.