Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media

Gepubliceerd op: 19 augustus 2021

Een gestolen schilderij van de Nederlandse kunstenaar Willem de Kooning werd aangetroffen in het huis van de overleden Rita en Jerry Alter in het gehucht Cliff in New Mexico. Bij de ontruiming van hun woning bleek het echtpaar nog veel meer geheimen te hebben ... Lees verder in Tablet Magazine: The Painting Behind the Door.

Het verhaal begint in 1985. Een medewerker van het University of Arizona Museum of Art kwam op de trap een vrouw en een man tegen die er plotseling als een haas vandoor gingen. Het doek van De Kooning bleek uit de lijst gesneden te zijn.

De FBI werd erbij gehaald en op basis van de beschrijving van het tweetal werden portretten getekend. Er deden geruchten de ronde en er werden tips ontvangen, maar de de verdachten werden niet gevonden en de overval bleef onopgelost.

Dit is Annie Cohen Kopchovsky, de vrouw die als Annie Londonderry naam maakte met haar onwaarschijnlijke onderneming om op de fiets rond de wereld te reizen. En dat in 1894 ... De Israëlische krant Haaretz grijpt het verschijnen van het boek Spin. A Novel Based on a (Mostly) True Story aan om haar verhaal te vertellen.

Omdat die krant achter een betaalmuur zit en het artikel ons de moeite waard leek zochten we verder en vonden de website https://annielondonderry.com.

Wie Haaretz wél kan benaderen vindt er, naast het artikel This Unorthodox Woman Circumnavigated the World by Bike 125 Years Ago ook een podcast.

De Botanische Tuinen van Jeruzalem willen inheemse wilde bloemen terugbrengen naar de regio en roepen de hulp in van de bevolking. Het Nechama Richlin Save the Wildflower Initiative, dat de naam draagt van de vrouw van voormalig president Reuven Richlin, wil bedreigde inheemse wilde planten en bloemen opkweken uit zaad.

In totaal gaat het om zo'n 35 soorten, waaronder paarse lupine, gele anemonen ('kalanijot'), zeldzaam drievoudig lijnzaad, roze distelbloemen, witte salie, Boissier's Barbbell, een zeldzame lichtblauwe boragesoort en de Siciliaanse leeuwenbek, een bloem uit de tijd van de kruisvaarders.

Lees meer in Wildflowers will go forth from Jerusalem in Times of Israel, en kijk zelf eens op dr startpagina van het Nechama Richlin Save the Wildflower Initiative.

In de fraaie serie 'The Secret Jewish History Of...' richt The Forward deze week de spotlight op Liza Minelli. Onvergetelijk als Sally Bowles in de filmmusical Cabaret. Joods is ze niet, maar dat maakt het verhaal The secret Jewish history of Liza Minnelli niet minder boeiend.

Het staat duidelijk in Wajikra 1:28: je mag geen tatoeages bij jezelf aanbrengen. My Jewish Learning wijdt er het artikel The Tattoo Taboo in Judaism. Maar als je toch een tattoo laat zetten, betekent dat niet dat je uit de gemeenschap wordt gestoten, voegt de schrijver er geruststellend aan toe. In het artikel worden ook andere don'ts meegenomen, zoals piercings.

De Pool of Arches in Ramle

Tien van de beste ondergrondse attracties in Israël. Bekijk de ultieme gids voor deze uitzonderlijke bezienswaardigheden in Israël, 'cool' in de meest letterlijke zin van het woord..

Type:
film
Wie:
Israel21C
Waar:
Online
Wanneer:
donderdag 19 augustus 2021
Tijd:
dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.