Kort nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: donderdag 17 december 20, 16:00

In de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 december is Erwin Brugmans, de voorzitter van Sjoel West, in zijn slaap overleden.

Hij wordt online herdacht in "ONZE ERWIN, ONS HUIS", het prachtige in memoriam dat Sjoel West over hem publiceerde, compleet met videobeelden van de lewaje (begrafenisplechtigheid) en warme herinneringen van enkele van de velen die Erwin hebben gekend.

Zijn nagedachtenis is ons allen tot zegen.

  • Voor A Soundtrack of the Jewish People voerde Moment Magazine een jaar lang gesprekken met prominente Joden en portretteerde hen via hun muziekkeuze. Een absolute aanrader waar je keer op keer naar kunt terugkeren!
  • NoCamels meldt dat het Haifa Museum of Art een tentoonstelling heeft gemaakt over het begrip ruimte, dat in tijden van corona een andere betekenis heeft gekregen.
  • Moovit en Pango, apps die je n Israël gebruikt voor het openbaar vervoer en parkeren, gaan samenwerken. Dat is goed nieuws want nu heb je voortaan genoeg aan Moovit, meldt Times of Israel in Israelis, tourists can now pay for public transportation with all-in-one app.
  • Een heilige eed zweren wordt tot op de dag van vandaag gedaan op de Bijbel, maar de basis ervoor ligt in 1484. Het Leo Baeck Institute schrijft over deze More Judaico.
  • Ontwerpster Maor Zabar maakt maffe hoeden, maar waarom, en zijn ze draagbaar? Israel21C zocht het uit.
  • The Schmooze laat Wonder Woman Gal Gadot en comedian Jimmy Fallon kennis maken met eggnog en gefilte fish. Hun reacties zijn hilarisch!
  • JTA bezocht 'Jew Town' in de Indiase stad Kochi en ontdekte dat het handjevol Joden dat er nog woont, de Joodse tradities springlevend houden.
  • Het lieve bronzen beeld van de Joodse tweeling Roosje en Betje Cohen, dat tot voor kort een mooi plekje had naast de spoorwegovergang bij de Schrans in Leeuwarden, werd vanwege werkzaamheden verplaatst en kwam terecht achter een lantarenpaal. De actie van de Joodse Friezin Ria Pool heeft resultaat gehad: het beeld is nu in depot in afwachting van een nieuwe plek. Jonet bericht over wat daaraan vooraf ging.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.