Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 6 januari 2022

Vele straten in Tel Aviv zijn vernoemd naar politici, dichters, helden en heldinnen, en samen vertellen ze een deel van de geschiedenis van de stad, en dat is een fascinerend verhaal.
Israel21C neemt je mee langs een elftal straten waarvan over de naamgevers veel te vertellen is. lees verder in Tracing the history of Tel Aviv through its street names.


"Het Britse jodendom is overwegend blank", schrijft Nadine Batchelor-Hunt - "dus als iemand zoals ik hier een Joodse ruimte binnenloopt, val je op. En als je aan zwarte medemensen vertelt dat je Joods bent, behoor je tot een kleine minderheid waarvan de meeste mensen niet eens weten dat die bestaat. 

En dus reisde ze naar Israël om de Ethiopische Joodse minderheid te ontmoeten, voor wie zowel zwart als Joods zijn de norm is. Je leest haar verslag in 'I'm Jewish and black - where do I fit in?' op de website van BBC News.

In het hart van de Aravawoestijn brengen medewerkers van kiboets Ketoera dadelpalmen tot leven die in de middeleeuwen waren uitgestorven. Het begon allemaal met ruim 2000 jaar oude dadelpitten die waren gevonden in Masada. De pitten bleken kiemkrachtig en groeiden in een kas uit tot boompjes die bijbelse namen kregen.

Methuselah (hij was de eerste die nog leven bleek te bevatten), Adam, Jonah en Hannah. En nu is er Judith uit Qumran, de tweede op deze wijze opgekweekte vrouwelijke boom.

Alle bomen staan inmiddels in volle grond en doen het voorteffelijk: 'Hannah' heeft zelfs al vruchten gedragen, en hoe!
De zaden werden ontdekt bij opgravingen op Masada. Een ongeschonden, afgesloten aardewerken kruik bleek een aantal dadelpalmzaden te bevatten. Koolstofdatering uitgevoerd in een laboratorium toonde aan dat de zaden ergens tussen 155 voor het jaar 0 en 64 van de gangbare jaartelling gegroeid moeten zijn.

Lees meer in The Resurrection of 2000-Year-Old Ancient Date Seeds: New Fruit Sprouts from Bible Times Source op CBS News en bekijk op YouTube het verslag dat de BBC over het project maakte.

Een team Israëlische, Marokkaanse en Franse onderzoekers heeft bij een opgraving in de ruïne van een zestiende-eeuwse synagoge in Tamanart, diep in het Marokkaanse Atlasgebergte, de laatste overblijfselen gevonden van een Joodse gemeenschap die daar ooit woonde. 

Het project, dat wordt uitgevoerd onder auspiciën van koning Mohammed VI, zal binnenkort worden uitgebreid tot de hele regio en omvat ook restauratiewerkzaamheden.
Lees verder op Jewish Telegraph Agency.

Rob Snijders heeft het jaaroverzicht 2021online gezet. Het biedt een overzicht van de artikelen die in 2021 aan de ruim 2900 pagina's van de websites www.joodsamsterdam.nl en www.joodserfgoedrotterdam.nl zijn toegevoegd. 

Wat ooit begon als en ware labour of love is uitgegroeid tot een onmisbare bron van kennis en informatie over het Joodse leven in Amsterdam en Rotterdam, de eerste Robs woon-, de tweede zijn geboorteplaats.

De Israëlische mega popster Omer Adam zit flink in de problemen door zijn laatste single. Hij zingt het liedje 'Kakdila' (Hoe gaat het met je) met een nep Russisch accent. Prominente Israëli's van Russische afkomst veroordelen het liedje over een jonge Russische vrouw als seksistisch en zelfs racistisch. Times of Israel bericht erover én plaatst de link naar YouTube waar je 'Kakdila' kunt horen.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.