T&T Clark Handbook of Food in the Hebrew Bible and Ancient Israel
Gepubliceerd op: 22 december 2021
Janling Fu, Cynthia Shafer-Elliott en Carol Meyers, eds.
New York: Bloomsbury, 2021
Aantal blz.: 640
ISBN: 9780567679796
Ook als e-book verkrijgbaar
Eten en feesten zijn belangrijke thema's in de Hebreeuwse Bijbel en cultuur. De medewerkers aan dit handboek putten uit een veelheid van bronnen en disciplines om inzicht te geven in het in de Tora beschreven voedsel en het oude Israël.
Archeologische vondsten uit de Bijbelse landen, gepaard aan de toenemende belangstelling voor de etnografie en de antropologie van de regio en de nieuwste technologie, leveren waardevolle informatie over de eetgewoonten van de oude Hebreeërs.
De schrijvers van de hoofdstukken doken voor hun onderzoek in de teksten van de Tora en inscripties en opschriften en bekeken het voedsel in de tijd van het oude Israël ook vanuit archeologisch, milieukundig en historisch oogpunt.
Het Handbook of Food in the Hebrew Bible and Ancient Israel is opgedeeld in vijf secties, waarin milieu- en sociaal-economische kwesties zoals klimaat en handel, de productie van grondstoffen,en de technologie van het oogsten en verwerken van voedsel worden behandeld. De culturele rol van voedsel en maaltijden tijdens de Joodse feestdagen en de Bijbelse voorschriften die op voedsel van toepassing zijn, worden besproken. Ook de behandeling en verwerking van voedsel en drank zoals beschreven in Bijbelse teksten, epigrafisch materiaal en afbeeldingen komen aan de orde.
De redacteuren van Handbook of Food in the Hebrew Bible and Ancient Israel hebben de bijdragen van een groot aantal deskundigen uit de VS en daarbuiten bijeengebracht. De volledige lijst vind je op de website van uitgeverij Bloomsbury.