"Wij en onze broeders zijn allen zonen van Israël"

Een online lezing over Asjkenaziem en Sefardiem in het Amsterdam van de late achttiende eeuw

Gepubliceerd op: 16 november 2020

Stichting Morasha en het Menasseh ben Israel Instituut presenteren op donderdag 19 november om 20.00 uur de lezing '"Wij en onze broeders zijn allen zonen van Israël”, Asjkenazisch-Sefardische toenadering in het Amsterdam van de late 18e eeuw'.

Rond het midden van de achttiende eeuw was de Asjkenazische gemeente van Amsterdam een van de grootste, zo niet de grootste Joodse gemeente van Europa. In deze lezing zal Tehilah van Luit
ingaan op de nog nauwelijks beschreven geschiedenis van deze gemeente. In het bijzonder zal zij vertellen over haar onderzoek naar aankondigingen (kroezim) van de parnassijns aan de gemeente, in de vier achttiende-eeuwse protocolboeken van de Amsterdamse Asjkenazische gemeente.
Uit de beschrijvingen van plechtigheden zoals begrafenissen en installaties van rabbijnen concludeert Van Luit dat er een toenadering moet zijn ontstaan tot de rivaliserende Sefardische elite in Amsterdam.

Je kunt je inschrijven voor de lezing op morasha72@gmail.com. Je ontvangt een bevestigingsmail van je aanmelding en een link waarmee je vanaf twintig minuten voor aanvang van de lezing kunt inloggen.


Tehilah van Luit promoveerde in 2011 aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem op het proefschrift Paths of Modernity in Strongholds of Tradition: The German Jewish Schools as a Field of Contest Between the Habsburg Absolutist Welfare State and the Galician Kahal; de werkeditie verschijnt in 2021 bij Brill Academic Publishers.
Tegenwoordig richt Van Luit zich op de geschiedenis van het Nederlandse jodendom, in het bijzonder op die van de Asjkenaziem. Daarover publiceerde ze in 2009 een onderzoek naar Jiddische bronnen in Nederlandse archieven buiten Amsterdam (Mediene Remnants: Yiddish Sources in Dutch Archives Outside of Amsterdam, Brill, 2009).

Item in samenwerking met Menasseh Ben Israel Instituut.
Logo samenwerking 'Menasseh Ben Israel Instituut'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.