Portretten van Portegiezen

Amsterdam onder invloed van Portugese Joden in de 16e eeuw

Wist u dat de eerste Joden, die zich eind 16e eeuw blijvend in Nederland vestigden, afstammelingen waren van Spaanse en Portugese Joden? Zij hebben een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis van Amsterdam. In deze cursus ontdekt u hoe het precies allemaal zat. Wat betekende rijkdom toen? Hoe waren de contacten met de niet-Joodse omgeving? Hoe zat het met tolerantie naar elkaar? Joël Cahen beantwoordt deze vragen aan de hand van levensportretten van invloedrijke Portugese Joden, waaronder Abraham Cohen de Herrera, dr. Ephraim Bueno, Antonio en Francisco Lopes Suasso, David Franco Mendes, David Montezinos, Samuel Sarphati en Salomon Rodrigues de Miranda.

Joël Cahen

Joel J. Cahen (1948) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1978) en vervolgens Yiddish en Joodse geschiedenis aan het Max Weinreich Center for Advanced Jewish Studies van YIVO en...
Meer informatie

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.