Tourist Guide to Warsaw

Theatershow online

Gepubliceerd op: 3 september 2020

Crescas brengt het theater naar jou toe!
Heb je deze briljante productie in het theater gemist? Of wil je die nog een keer bekijken? Bij Crescas kun je Tourist guide to Warsaw op onze website bekijken.

Meer over de productie Tourist Guide to Warsaw
Tourist Guide to Warsaw is een donkere komedie waarin — met een fikse dosis intelligente humor en tegelijkertijd op een diepgaande manier — de kwestie aan de orde komt van de eerste en tweede generatie Sjoa-overlevenden en hun claims met betrekking tot tijdens Tweede Wereldoorlog geroofde bezittingen. Daartoe aangezet door de ‘handige’ advocaat Lazerovitz, keert Marga Weissberg met haar zoon Yosef terug naar de Poolse hoofdstad om het onroerend goed op te eisen dat voor de oorlog van de Weissbergs was. Marga en Yosef, respectievelijk eerste- en tweede generatie oorlogsgetroffenen, blijken echter volkomen uiteenlopende invalshoeken te hebben ten aanzien van die claim …

Lia Koenig
De grande dame van het Israëlische toneel, Lia Koenig, die in 1999 de rol van Marga Weissberg speelde in de oerversie van Tourist Guide to Warsaw bij de première in het nationale Habima Theatre in Tel Aviv, vond dat deze succesvolle komedie beslist ook naar Nederland moest worden gehaald. Daarna werd het stuk wereldwijd in diverse theaters opgevoerd, onder meer in een Jiddisje versie, die in 2013 z’n première beleefde in het Yiddishpiel Theatre in Tel Aviv, weer met Lia Koenig als leading lady. Vervolgens regisseerde Lia de in Nederland wonende actrice en theaterproducent Erga Netz in The Child Behind the Eyes van Nava Semel, een aangrijpend solostuk over de moeder van een zoon met Downsyndroom. And the rest is history. Erga Netz pakte Lia’s handschoen met schwung op, en op zaterdag 25 januari jongst leden is het theaterstuk in Amsterdam uitgevoerd.

Nederlandse productie
Tourist Guide to Warsaw is door de gerenommeerde Israëlische regisseur en acteur Iftach Ophir tot stand gebracht. Ophir, die ook de rol van Marga’s zoon Yosef voor z’n rekening neemt, is een echte duivelskunstenaar, met een uitgesproken knack for comedy. Hij weet z’n medespelers op te zwepen tot steeds grotere comedyhoogte, tot hun spel bijna helemaal over the top is. En hij schuwt de controverse niet.
Met Erga Netz in de hoofdrol als Marga, your typical nightmare of a Polish Jewish mother, comédienne par excellence Yasmin Kedar als Bina, de neurotische bibliothecaresse waar je echt helemaal gek van wordt, theaterbeest Nathan Yamin als de gewiekste advocaat van duistere zaken Lazerovitz, en de Poolse danseres en mime actrice Eliza Zakrzewska als het onweerstaanbare kunstenaarsmodel Vera.

In Warschau woedt de oorlog nog steeds voort
“In deze heerlijke, melodramatische komedie vormt Warschau het decor voor een confrontatie van eerste- en tweede generatie Sjoa-overlevenden met zichzelf en met hun verleden. Het is de plek waar de eerste generatie terugkeert om te onderhandelen over haar geroofde bezittingen en om te dealen met haar trauma’s uit vervlogen jaren, terwijl de tweede generatie de verborgen waarheid over haar ouders leert kennen en wakker wordt in een wereld die draait om geld in plaats van kunst. Mittelpunkt kijkt naar de overlevenden van de Sjoa met een grimlachende, kritische en meestal vergevingsgezinde blik.” Uit een recensie van Tourist Guide to Warsaw in het Israëlische landelijke dagblad Yediot Achronot.

Crisis en catharsis
Toch is de Tweede Wereldoorlog niet de enige oorlog die in het stuk aan de orde komt. Er woedt namelijk ook een oorlog tussen moeder en zoon, tussen Marga — de Sjoa survivor die terugkeert naar het Polen van haar jeugd — en Yosef, een mislukte kunstschilder, made in Israel, die een jeugd heeft overleefd die werd gedomineerd door de Sjoa en door zijn moeder. Dit conflict, met een geschiedenis die teruggaat tot de kindertijd van Yosef, culmineert in een knallende crisis in Warschau.

Deze vreselijk grappige, maar ook ontroerende komedie is nu online te volgen. Ook al gaat de voorstelling over beladen onderwerpen als de oorlog en de Sjoa, je hebt in tijden niet zó gelachen en tegelijkertijd zal de voorstelling je ook ontroeren. Gegarandeerd!

Hebreeuws met Nederlandse ondertiteling
De voorstelling wordt gespeeld in het Hebreeuws en is voorzien van Nederlandse ondertiteling.
Laat je er niet door afschrikken dat het stuk in het Hebreeuws wordt gespeeld. Het is een erg komisch en fysiek stuk, en je hoeft het echt niet woord voor woord te kunnen verstaan om er vreselijk om te kunnen lachen.
Tourist guide to Warsaw is de tweede theatershow die je bij Crescas online kunt bekijken.

Eerder presenteerden we 'Het kind achter de ogen', de eerste toneelvoorstelling van wat wij hopen dat een hele serie zal worden. Deze ontroerende theatermonoloog kun je online bijwonen. Op Het kind achter de ogen op onze website lees je meer.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.