George en Eran worden racisten

Gepubliceerd op: 10 juni 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Een paar weken geleden zond de VPRO de bejubelde, speciaal voor televisie gemaakte bewerking uit van het theaterstuk George & Eran worden racisten.
In dit actuele theaterstuk belichten de vrienden George en Eran samen met het zangduo Nordgrond de (on)mogelijkheid om het ‘goed’ te doen, want er is altijd iemand die zich beledigd voelt, gediscrimineerd of ongelijk behandeld. Hoe is het eigenlijk gesteld met racisme in Nederland en hoe kunnen we het gesprek hierover met elkaar aangaan?
In de voorstelling maken de Nederlands-Syrische George Elias Tobal en de Nederlands-Israëlische Eran Ben-Michaël het grote thema invoelbaar door te spelen met de onderliggende mechanismes die wij allen herkennen. Prikkelend, provocatief en ongemakkelijk, maar zoals altijd een voorstelling vol met humor en muziek.

George & Eran worden racisten is door de pers goed ontvangen. Het theaterstuk werd door de Volkskrant en NRC uitgeroepen tot een van de beste producties van 2018.

"Een vrolijke komedie ontpopt zich al snel tot een pijnlijke satire op het huidige tijdgewricht, waarin het eigen gelijk ten koste gaat van alles en iedereen." - Parool

"Soepel geacteerd, puntig en raak geschreven en tjokvol wrange humor: George & Eran worden racisten is actueel theater op het scherp van de snede." - NRC ****

De tv-adaptatie van George & Eran worden racisten werd gemaakt in het kader van het Actieplan Cultuur van de NPO, waarmee de publieke omroep muzikanten en kunstenaars een alternatief podium wil bieden tijdens de coronacrisis. De reguliere uitzending is al geweest, maar je kunt de voorstelling nu terugkijken via NPO Start. 

Type:
theater
Wie:
NPO Start
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 10 juni 2021
Tijd:
Dagelijks

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.