Kunst en cultuur

Onze keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 27 januari 2022

De familie, 1974 - Samuel Bak (1933). Deze in Vilnius, Litouwen, geboren kunstenaar overleefde de Sjoa in onderduik in een Benedictijner klooster, samen met zijn moeder. Na de oorlog reisden ze via het ontheemdenkamp in Landsberg in 1948 naar Israël. Bak, die als kind al blijk had gegeven van groot talent, ging studeren aan de École des Beaux-arts in Parijs. In 1993 vestigde hij zich in de VS. 

Drie jaar lang zat oud-psychiater Herman van Praag in Duitse concentratiekampen. Toen zijn trein uiteindelijk uit Theresiënstadt vertrok, nam hij zich plechtig voor iets van zijn leven te maken. Psychiater Herman van Praag is nu 92. Waar vindt hij toevlucht?





Type:
podcast
Wie:
KRO NCRV
Waar:
online
Wanneer:
maandag 10 januari 2022

Op 27 januari 2022, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust en precies 77 jaar na de bevrijding van Auschwitz, opende het tijdelijke Holocaust Buitenmuseum op zes plekken in Nederland. In zes tot vitrines omgebouwde reclamevlakken verspreid over Nederland zijn twee weken lang replica’s van collectiestukken van het Nationaal Holocaustmuseum te zien. 

Op de website van het Holocaust Buitenmuseum lees je waar de vitrines te vinden zijn en ontdek je de verhalen achter de objecten. Ze laten zien dat de Sjoa niet alleen ver weg, maar ook heel dichtbij en in heel Nederland plaatsvond.

Net op Netflix verschenen is de film Munich: The Edge of War van de Duitse cineast Christian Schwochow. De film speelt zich af in 1938, wanneer Europa aan de vooravond staat van een oorlog. De Britse ambtenaar Hugh Legat en de Duitse diplomaat Paul von Hartmann, die elkaar kennen uit hun studietijd in Oxford, gaan voor een conferentie naar de Duitse stad München.

De vrienden zijn inmiddels elk voor een andere overheid werkzaam. Tijdens de onderhandelingen komen Hugh en Paul erachter dat ze verstrikt zijn geraakt in een gevaarlijk web van politieke intriges.

De film is gebaseerd op het boek Munich (2017) van Robert Harris.

Trailer Munich: The Edge of War
The Real Story Behind Munich - The Edge of War

In het universitair debatcentrum Spui25 vond donderdag 28 januari een interview plaats met schrijver Arnon Grunberg over Joodse literatuur en het naoorlogse Europa. Welke rol hebben de diverse vormen van Joodse literatuur gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na 1945?

Het gesprek vond plaats aan de vooravond van de internationale conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ en was te volgen via Zoom, De opname is terug te zien via onderstaande link.

Type:
debat
Wie:
Spui 25
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 28 januari 2021
Tijd:
altijd terug te kijken

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.