Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 1 september 2022

Miriam Schapiro, Fanfare, 1958

De Synagoge Arnhem bestaat 170 jaar, en dat is aanleiding voor een feestje! "Maar zoals gebruikelijk in ‘onze kringen’", schrijft het bestuur,  "toch met gemengde gevoelens. Van een Nederlands Israëlitische Hoofd Synagoge Arnhem, als ‘hoofd’ van een ressort met een eigen Opperrabbijn; voor de Shoa, tot nu: de Joodse Gemeente Arnhem. Klein maar fijn!

Op zondag 11 september komt het Amsterdams Synagogaal Koor naar Arnhem om deze gedenkwaardige dag extra luister bij te zetten. 

 Aanvragen voor (gratis) kaarten via email aan David Simon, voorzitter van het bestuur van de Nederlands Israëlitische Hoofd Synagoge Arnhem: [email protected], onder vermelding van naam, adres en woonplaats. De toegangskaarten worden na ontvangst  toegezonden.

Meer weten over de geschiedenis van de Joden in Arnhem? Kijk op joodsmunumentarnhem.nl!


Type:
muziek
Wie:
Synagoge Arnhem
Waar:
Pastoorstraat 17a, Arnhem
Wanneer:
zondag 11 september 2022
Tijd:
Ontvangst met koffie/thee v.a. 13.30 uur, aanvang concert 14.30 uur

The Underground, een totaaltheatervoorstelling gebaseerd op het boek Aantekeningen uit het ondergrondse van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski. 

Rik van den Bos vormde de roman om tot een fenomenale, actuele tekst en Guy Weizman vat die in een meeslepende combinatie van muziek (Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag), dans en exuberante kostuums (Maison the Faux), en dat alles in een ingenieus decor.

In een ziedende monoloog maak je kennis met een naamloze ambtenaar die niet kan accepteren hoe de wereld in elkaar steekt en niet in staat is zich te conformeren aan de regels van het spel. Hij vindt zichzelf intelligenter en scherpzinniger dan de meeste andere mensen in de wereld, maar hij veracht zichzelf ook en voelt zich vaak minderwaardig of vernederd. Het resultaat is dat hij zich met al zijn geestelijke rijkdom terugtrekt in de marge.

Type:
theater
Wie:
Club Guy & Roni
Waar:
Amsterdamse Bostheater, De Duizendmeterweg 7, Amstelveen
Wanneer:
vrijdag 2 september 2022 - zaterdag 3 september 2022
Tijd:
21.00 uurDe Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed staat sinds 1999 jaarlijks begin september op de kalender. Dan wordt in meer dan driehonderd steden in ruim dertig Europese landen de Joodse cultuur en tradities getoond en hoezeer die hun vaste plek hebben in de plaatselijke cultuur.

In Nederland vinden de activiteiten plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september in Amsterdam, Groningen, Lochem, Overveen, Tilburg, Winsum, Zuidlaren en Zwolle. Er is muziek, van klassiek tot klezmer, en verder van lezingen tot rondleidingen in synagoges en begraafplaatsen.

B'nai B'rith Loge Hilleel heeft alle activiteiten met de benodigde extra informatie op haar website verzameld.

Type:
expositie
Wie:
Jewish Heritage/B'nai B'rith Loge Hilleel
Waar:
Meerdere plaatsen in Nederland
Wanneer:
zaterdag 10 september 2022 - zondag 11 september 2022
Tijd:
zie website

Op streamingdienst Netflix is sinds kort de Netflix Original documentaire Never Stop Dreaming: The Life and Legacy of Shimon Peres te zien, de biografie van voormalig premier van Israël, minister van Buitenlandse Zaken en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Shimon Peres (1923-2016). De film, die tot stand kwam in samenwerking met het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles, vertelt tal van minder of geheel onbekende details over de man die nauw betrokken was bij de stichting van de staat Israël.

Het Rijksmuseum toont in de Eregalerij een collectie Meissen porselein die ooit toebehoorde aan de Duits-Joodse familie Oppenheimer. Het RM noemt Een breekbaar verleden een tentoonstelling met twee verhalen: een internationaal geroemde porseleinverzameling, maar ook een stille getuige van een familiegeschiedenis. Lees meer in Breekbaar en kostbaar bezit dat werd verloren op de vlucht voor vervolging.

Het online fotografiemagazine Up Photographers had een boeiend interview met de prijswinnende Israëlische fotograaf Ilan Ben Yehuda. "Ik heb een passie voor fotograferen. Fotografie is voor mij ook een vorm van communicatie. Die bevat niet alleen de weerspiegeling van de werkelijkheid, maar ook mijn gedachten en gevoelens; door middel van fotografie geef ik deze door aan andere mensen."

De poster spreekt voor zich, en voor de zekerheid de aanklikbare link om je aan te melden: [email protected].

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.