Boekpresentatie: 'Mijn Kafka' van auteur Leo Frijda

Gepubliceerd op: 2 mei 2024

Auteur Leo Frijda presenteert op donderdag 16 mei zijn nieuwe boek 'Mijn Kafka'. Vanuit de eigen belangstelling en afkomst plaatst hij ‘zijn’ Kafka in de lijn van de geschiedenis.

Franz Kafka zelf heeft nauwelijks uitleg gegeven over zijn romans en verhalen. Hij laat zijn lezers de ruimte om zijn teksten te interpreteren. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat hij de lezer opdraagt dat te doen.

Naoorlogse schrijvers hebben Kafka een ‘bondgenoot’ genoemd. Ook auteur Leo Frijda ervaart het lezen van Kafka als een persoonlijk proces. Vanuit de eigen belangstelling en afkomst plaatst hij ‘zijn’ Kafka in de lijn van de geschiedenis.

Leo Frijda, net als Kafka jurist, besteedt ruim aandacht aan diens beroepsleven en in het verlengde daarvan aan de roman Het proces. Die wereldberoemde roman toont niet alleen de strijd van een onschuldige burger tegen een te machtige overheid. Immers, zowel Josef K. als de rechter wordt "door de schuld aangetrokken." Het proces is als het ware daaromheen gebouwd.

Overkoepelend thema
Door zijn afkomst en omgeving kwam Kafka klem te zitten. Tussen Oost en West. Tussen de vluchtelingen uit het Oosten en de geassimileerde Joden uit Praag: "Ik als van hout, een in het midden van de zaal geschoven kapstok."

In Kafka’s laatste verhaal, 'Josefine de zangeres, of het muizenvolk', staan de woorden ‘mijn volk’. Er bestaan twijfels of hij daarmee ‘het Joodse volk’ heeft bedoelt. De ruimte die de gekozen bewoordingen laten, is veeleer betekenisvol: het maakt de condition humaine tot het thema van zijn romans en verhalen.

Over Leo Frijda
Leo Frijda is oud-bestuurslid van Crescas. Hij schreef voor Crescas vele columns die in boekvorm zijn verschenen in Het jodendom laat je niet los (2011). Op het balkon van de elektrische tram (2015) is een bundel literaire columns over Kafka en over schrijvers die met Kafka en zijn tijd zijn verbonden. Tel me bij de amandelen (2019) is een verslag van zijn persoonlijke reis door de literatuur, waarbij hij zijn eigen verhaal in verband brengt met bekende en minder bekende schrijvers

Mijn Kafka is verschenen in hardcover bij Uitgeverij Amphora Books. De prijs is € 34,50.

Boekpresentatie
De boekpresentatie is op donderdag 16 mei in de Stadsboekwinkel, Vijzelstraat 32 in Amsterdam. Aanvang: 16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur.
Na een inleiding volgt een discours met Wim Berkelaar, historicus, bestuurslid van de Kafka-kring en medewerker van de VPRO. Hester Ingen Housz en Balder ten Cate verzorgen een muzikaal intermezzo.

Wil je de boekpresentatie bijwonen? Stuur dan een email naar [email protected] en laat ook weten met hoeveel personen je wilt komen. De ruimte is beperkt.

Foto: Boekomslag 'Mijn Kafka' van Leo Frijda

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.