Boek: Verloren wereld in de Amstelbocht

Leven op Vlooienburg, 1600-1815

Gepubliceerd op: 2 mei 2024

Verloren wereld in de Amstelbocht
Leven op Vlooienburg, 1600-1815

Maarten Hell

Zutphen: Walburg Pers, 2024
Aantal blz.: 528
ISBN: 9789464563177

Ook als e-book verkrijgbaar

Op de plaats van de Stopera in Amsterdam lag ooit Vlooienburg, een aangeplempt eiland in de Amstel. Maarten Hell reconstrueert het dagelijks leven vanaf de aanleg in 1596 tot 1815. 

In de zeventiende eeuw ontstond op Vlooienburg een levendige migrantenbuurt met houthandelaren, kooplieden, middenstanders, ambachtslieden en marginalen, van alle religieuze gezindten en uit alle hoeken van de wereld. Het eiland vormde het kerngebied van de Amsterdamse Jodenbuurt, tot de vernietigingen in de twintigste eeuw.

Auteur en historicus Maarten Hell laat de lezer kennismaken met een Joodse gokbaas uit Rome, exploitanten van een indoortennisbaan, steenrijke Sefardische kooplieden, Duits-Joodse financiers van Casanova, een Hebreeuwse boekdrukker annex melkleverancier, biddende Britse puriteinen, Franse textielondernemers, zwarte bedienden, zeelieden, Joodse prostituees, een besneden en bekeerde Limburgse edelman en de 'Duivel van Vlooienberg', die zijn buren bespioneerde voor de Spaanse overheid.

Verloren wereld in de Amstelbocht is verschenen bij Uitgeverij Walburg Pers
Prijs paperback: € 34,99, e-boek: € 19,77.

Maarten Hell (1970) is historisch onderzoeker, tekstschrijver en (eind)redacteur. Met Emma Los publiceerde hij in 2011 de ‘tijdreisgids’ Amsterdam voor vijf duiten per dag en daarna was hij auteur en redacteur van het Vrouwenlexicon.

In 2017 promoveerde Hell op De Amsterdamse herberg 1450-1800, bekroond met de Joop Witteveenprijs. Hierna deed hij (postdoc-)onderzoek naar de multi-etnische buurt Vlooienburg. Ook is hij vaste auteur voor Geschiedenis Magazine en Ons Amsterdam en redacteur voor Monumenten en Archeologie.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.