Filmpremière: Bewariërs

Documentaire van Sanne Kortooms

Gepubliceerd op: 2 mei 2024

In de documentaire Bewariërs laat filmmaker Sanne Kortooms de verhalen vertellen over bezittingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in bewaring werden gegeven. Ook komen hun Joodse eigenaren aan bod én de beheerders ervan.

Tijdens de oorlog moesten Joden al hun eigendommen inleveren bij de bezetter. Wat ook maar enigszins van (emotionele) waarde was, lieten ze daarom noodgedwongen achter bij niet-Joodse kennissen en buren voor bewaring. Van kostbare juwelen tot alledaagse meubels, alles werd toevertrouwd aan anderen met het idee om die na afloop van de oorlog weer op te halen. Joden die uiteindelijk terugkeerden na de oorlog, konden vaak hun eigen huis niet meer betrekken. En hoewel er beheerders waren die de goederen teruggaven zoals beloofd, gebeurde dat ook vaak niet.

Bewariërs
Mensen die de Joodse goederen in bezit hielden, werden aangeduid als ‘bewariërs’: een samentrekking van de woorden ‘bewaren’ en ‘ariër’. Vanuit Joods perspectief een beladen term, omdat die aangeeft dat na de oorlog teruggekeerde Joden opnieuw onrecht werd aangedaan, nu door hun eigen landgenoten.

De documentaire toont drie verschillende verhalen die de diepgaande impact van deze gebeurtenissen laten zien. Van bewaarders die trouw waren aan hun beloften en de bezittingen teruggaven, tot de schrijnende verhalen van hen die weigerden dit te doen.

De film belicht de zoektochten naar erfgenamen van Joden die nooit terugkeerden uit de kampen, evenals de innerlijke strijd van de huidige bewaarders over wat te doen met de bezittingen die zij onder hun hoede hebben.

De documentaire is vanaf 9 mei te zien in FOCUS Filmtheater, Audrey Hepburnplein 1, 6811 EH Arnhem

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.