Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 2 juni 2022

De Oekraïens-Canadese beeldend kunstenaar William Kurelek (1927-1977) is een geliefde figuur in de Canadese kunst. In zijn werk geeft hij uitdrukking aan zijn ervaringen en gevoelens als kind van immigranten en zijn herinneringen aan zijn jeugd in Manitoba. Hij studeerde aan het Ontario College of Art in Toronto, zogenaamd om zich te ontwikkelen als commercieel illustrator, maar in werkelijkheid wilde hij alleen maar schilderen.
De serie schilderijen met de titel Joods leven in Canada maakte hij voor zijn vriend Avrom Isaacs, die hem, onwetend van Kureleks creatieve talent, als gerenommeerd ervaren inlijster in dienst nam in zijn galerie. 
Kurelek was niet Joods, en als immigrant diep onder de indruk van de wijze waarop Canada omging met mensen met een een andere etnische of culturele achtergrond. In zijn werkt toont hij Canada als een mozaïek van de meest uiteenlopende culturen die ondanks alles toch in harmonie met elkaar samenleven.

In Synagoge Groningen is vanaf 5 juni 2022 de tentoonstelling Art Without Borders te zien. In de expositie wordt het werk van de hedendaagse Iraanse kunstenaar Hossein Tadi verbonden met het werk van de 45 jaar geleden gestorven Joods-Nederlandse kunstenaar Edu Waskowsky.

Kunst is bij uitstek het middel om bruggen te bouwen tussen culturen, maar kunst kan ook een middel zijn om heden en verleden met elkaar te verbinden en het kan denkbeeldige grenzen laten vervagen. Dat is precies wat deze tentoonstelling doet: het verhaal vertellen van van de moeizame totstandkoming van een Joods Monument in Groningen en hoe een Iraanse kunstenaar zich 45 jaar later laat inspireren door dit zelfde kunstwerk.

Type:
lezing
Wie:
Synagoge Groningen
Waar:
Folkingestraat 60, Groningen
Wanneer:
zondag 5 juni 2022 - zondag 24 juli 2022
Tijd:
Di t/m vrij en zo 13.00-17.00, extra openstelling van juli t/m september: do en vrij 10.30-17.00

We hebben het gemist, het grootste Joodse zang- en dansevenement van Duitsland: Jewrovision 2022. Onder de titel The Show Must Go On! traden groepen op uit twaalf Joodse gemeenschappen in Duitsland. Jonet plaatste, daags voor de finale op vrijdagmiddag 27 mei, een uitgebreid artikel online. Lees op Jonet Duitse Jewrovision na twee jaar terug van weggeweest

De complete finale werd live gestreamed en is online terug te kijken. Wie de winnaar is? Dat zie je na ruim vier uur met eigen ogen!

Jewrovision 2022 "THE SHOW MUST GO ON" - LIVESTREAM

Bij de Delftse galerie INKT zijn alle geschilderde voorstudies te zien  die beeldend kunstenaar Elisa Pesapane (1979) maakte voor haar multidisciplinaire project met Arnon Grunberg Liefde na Auschwitz. De tentoonstelling draagt de naam Liefde na Auschwitz - The Afterparty.
Het project is een autonoom kunstwerk, Gesamtkunstwerk, alternatieve biografie, triptiek, installatie en proza; de The Afterparty bestaat uit bijna 30 schilderijtjes, een miniatuur op schaal van het drieluik, de installatie en een Märklintreintje dat het centrale element van het project is.
In de galerie is een beperkte oplage door Grunberg en Pesapane gesigneerde exemplaren van het boek Liefde na Auschwitz. Op reis met de verslinders en verslondenen van Arnon Grunberg verkrijgbaar. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen in een oplage van vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren Poëzie na Auschwitz van Johannes van der Sluis (dichter, lange tijd secretaris van Arnon Grunberg en een van de modellen voor Liefde na Auschwitz) en Elisa Pesapane. Het bevat het gelijknamige gedicht van Van der Sluis, en Pesapanes monumentale tekening 'Nimf met roze badjas' siert de voorzijde. én de speciaal voor deze tentoonstelling verschenen publicatie Poëzie na Auschwitz door dichter Johannes van der Sluis en Elisa Pesapane.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Galerie INKT
Waar:
Choorstraat 29, Delft
Wanneer:
zondag 29 mei 2022 - zaterdag 18 juni 2022
Tijd:
Donderdag en vrijdag 12.30-17.30 uur zaterdag 12.00-17.00 uur of op afspraak (tel. 015-2138650)

Eva van Heijningen maakte Liefde na Auschwitz, the movie, een filmreportage over het project, met interviews, achtergronden en verslag van de presentatie van Liefde na Auschwitz in het Literatuurmuseum op 7 oktober 2021.

Liefde na Auschwitz, the movie. Over project Elisa Pesapane & Arnon Grunberg door Eva van Heijningen

Dat het Midden-Oosten in de eerste helft van de twintigste eeuw grote Joodse gemeenschappen had, is in Europa tegenwoordig weinig bekend. Over dat stukje geschiedenis kun je, in het kader van de tentoonstelling Art Without Borders, op 8 juni een lezing bijwonen in de Synagoge Groningen.

Sasha Goldstein-Sabbah, universitair docent Midden-Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van het jodendom in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, spreekt over de 'Jewish Society in the Cosmopolitan Middle East (1918-1948).' In haar lezing laat ze zien hoe de Joodse minderheid zich in de islamitische wereld ontwikkelde.

De Engelstalige lezing past in het thema van de tijdelijke tentoonstelling Art Without Borders, waarin het werk van de hedendaagse Iraanse kunstenaar Hossein Tadi (1984) wordt verbonden met het werk van de 45 jaar geleden gestorven Joods-Nederlandse kunstenaar Edu Waskowsky (1934-1976).

Type:
lezing
Wie:
Synagoge Groningen
Waar:
Folkingestraat 60, Groningen
Wanneer:
woensdag 8 juni 2022
Tijd:
19:30 uur, inloop met koffie/thee vanaf 19.00 uur

De Israëlische pianist Uriel Herman is in staat zich de meest uiteenlopende muziekgenres eigen te maken. Van jazz tot Chopin, van Braziliaans tot Bowie: de grenzen vervagen en wat er gebeurt is spannend en verrassend. Uriel Herman speelt met Uriel Weinberger (rieten), Avri Borochov (contrabas) en Haim Peskoff (drums). Hij neemt je mee op een unieke muzikale toer waarin geen emotie ongespeeld blijft. Uriel Herman is echt een pianist met een eigentijdse visie.

Type:
muziek
Wie:
BIMhuis
Waar:
Piet Heinkade 3, Amsterdam
Wanneer:
20.30 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.