Laatste kans: Michel de Klerk

genie van de Amsterdamse School

Gepubliceerd op: 20 oktober 2021

Michel de Klerk (1884-1923) is ongetwijfeld de beroemdste vertegenwoordiger van de bouwstijl de Amsterdamse School.
Geboren als zeventiende kind van een diamantwerker, groeide hij op in armoedige omstandigheden in de Amsterdamse jodenbuurt. Toen hij veertien jaar oud was, werd zijn enorme talent ontdekt door architect Eduard Cuypers, die hem als leerjongen in huis nam. De Klerk ontwikkelde zich snel en zijn vroegste gerealiseerde ontwerpen dateren uit 1911. Het jaar daarop werd hij door Johan van der Mey, zijn voormalige collega bij Cuypers, betrokken bij het ontwerp voor het sprookjesachtige Scheepvaarthuis. In dezelfde periode ontwierp De Klerk ook zijn eerste sociale woningbouwprojecten, met als bekendste voorbeeld Het Schip in de Spaarndammerbuurt (1917-1921) voor woningbouwvereniging Eigen Haard.
Hoewel hierna nog andere woningenblokken volgden, onder andere voor socialistische woningbouwvereniging De Dageraad in Berlages Plan Zuid, werden veel van zijn latere ontwerpen niet uitgevoerd. In 1923 overleed De Klerk onverwachts aan de gevolgen van een longontsteking, alom betreurd door de Nederlandse architectengemeenschap, die hem beschouwde als een genie.

Leven en werk van De Klerk staan centraal in deze lezing, waarin onder andere aandacht wordt besteed aan zijn prachtige tekeningen, die worden bewaard in het Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Verder wordt natuurlijk ook gekeken naar zijn gebouwen en originele meubelontwerpen, waarvan de exotische vormen soms neigen naar het bizarre.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.