Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met opmerkelijke berichten uit de Joodse wereld

Gepubliceerd op: 8 september 2022

In een protestantse kerk in Stika in Alaska zit in het hart van een fraai gotisch rozetraam een Davidsster. Het fraai gelegen stadje ligt op de route van cruiseschepen en de St Peter's by the Sea kerk is er een van de bezienswaardigheden. Times of Israel werd erover getipt en ging op onderzoek uit: Why does a 120-year-old church in Alaska have a prominent Star of David window?.

Wil je wel eens iets nieuws proberen met je challes voor Rosj Hasjana? The Nosher bedacht een recept met rozemarijn en pruimen. Je maakt zelf een jam van verse pruimen en werkt fijngesneden verse rozemarijn door het deeg. En dan vorm je de traditionele ronde challe, symbool voor de wens dat ook het nieuwe jaar zoet moge zijn. 
Weet je niet hoe je een ronde challe moet vlechten? de video hieronder laat het je zien!

How to Braid a Round Challah - Quick & Easy

The ancient city of Jerusalem with Solomon's Temple
Als iemand je zou vragen wat je eigenlijk weet van de vroege geschiedenis van het jodendom, zou je daar dan een antwoord op kunnen geven? Geleerden weten al lang dat het vroege jodendom duidelijke parallellen heeft met de godsdiensten van naburige volkeren.

Het scheppingsverhaal en de zondvloed, die wij kennen uit het eerste boek van de Tora, vind je bijvoorbeeld ook in Mesopotamië en Egypte. De god van de Israëlieten heeft veel gemeen met El en Baäl, Kanaänitische goden.
In het artikel op Jewniverse A Crash Course in Early Jewish History. From biblical times to the emergence of Rabbinic Judaism wordt in sneltreinvaart verteld waar de verschillen zitten, want daar gaat het om.

Israel21C besteedt in een groot artikel aandacht aan recente vondsten die werden blootgelegd bij archeologische opgravingen in City of David National Park. Zeker is wel dat het zwaar versterkte paleis van koning David en daarmee het begin van Jeruzalem als stad langzamerhand contouren begint te krijgen. Lees meer in Excavating Jerusalem’s ancient secrets at the City of David

Ben jij al die plastic verpakkingen ook zo zat? De Israëlische startup Anina heeft de oplossing: maak verpakkingen eetbaar! Lees op NoCamels Ugly Vegetables Turned into Artistic Packaging You Can Actually Eat en zie hoe wegwerpspullen overbodig worden en verspilling van voedsel wordt tegengegaan! Het enige dat je nodig hebt is een magnetron ...

Bekeren te veel Duitsers zich tot het jodendom? In de Joodse gemeenschap van Duitsland woedt een fel debat. Aanleiding is een kritische column in de Duitse krant Die Welt van chazzaniet Avitall Gerstetter. (Te) velen van hen worden Joods om de verkeerde redenen, omdat ze boete willen doen voor het nazi-verleden van hun familie of om zich te identificeren met de slachtoffers in plaats van de daders, meent de chazzaniet. "Tal van Joodse leidende functies in Duitsland. worden nu vervuld door bekeerlingen." Lees verder op de website van JTA.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.